Grupul italian Enel şi compania newcleo, specializată în tehnologii nucleare inteligente, au semnat un acord de cooperare prin care vor colabora în cadrul proiectelor de tehnologie nucleară de generaţia a IV-a dezvoltate de newcleo, care au ca scop furnizarea unei surse de energie sigură şi stabilă, precum şi reducerea semnificativă a volumelor existente de deşeuri radioactive care urmează să fie utilizate drept combustibil pentru reactoare.
”Grupul Enel şi compania newcleo, specializată în tehnologii nucleare inteligente, au semnat un acord de cooperare prin care vor colabora în cadrul proiectelor de tehnologie nucleară de generaţia a IV-a dezvoltate de newcleo, care au ca scop furnizarea unei surse de energie sigură şi stabilă, precum şi reducerea semnificativă a volumelor existente de deşeuri radioactive care urmează să fie utilizate drept combustibil pentru reactoare. În baza acestui acord, Enel va colabora cu newcleo în proiectele legate de această tehnologie nucleară avansată, oferind expertiză specializată cu ajutorul unui grup comun de personal calificat”, anunţă Enel.
newcleo s-a angajat să îi asigure Enel opţiunea de a fi primul investitor în prima sa centrală nucleară, pe care o va construi în afara Italiei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Inovarea este crucială pentru dezvoltarea de tehnologii care pot asigura o energie curată, fiabilă, accesibilă şi cât mai independentă de factorii geopolitici. Din acest motiv, continuăm să exploatăm orice segment al spectrului energetic. Această colaborare cu newcleo este cel mai recent exemplu al căutării noastre neîncetate a celor mai bune companii care să ni se alăture în călătoria noastră spre un viitor curat şi aşteptăm cu nerăbdare să sprijinim newcleo în demersul său ambiţios, dar promiţător, de a furniza energie electrică cu emisii zero într-un mod sigur, accesibil şi sustenabil", spune a declarat Francesco Starace, CEO al Enel.
Enel deţine în prezent o capacitate nucleară de peste 3,3 GW în Spania, precum şi o participaţie de aproximativ 33% în compania slovacă Slovenské elektrárne, care a conectat recent la reţea primul dintre cele două generatoare de turbină ale Unităţii 3 a centralei nucleare de la Mochovce, a doua centrală nucleară nou construită care a fost conectată la reţeaua europeană în ultimii 15 ani.
"Tehnologia reactorului rapid newcleo este pasul necesar în industria nucleară pentru a permite reciclarea multiplă a uraniului deja extras şi reducerea masivă a deşeurilor nucleare. În plus, utilizarea plumbului deschide posibilitatea operării unor reactoare mai sigure şi cu costuri de operare mai mici", spune Stefano Buono, CEO al newcleo.
newcleo lucrează pentru a livra reactoare inovatoare, care reduc semnificativ volumele existente de deşeuri radioactive şi plutoniu, precum şi pentru a stopa necesitatea de a mai extrage uraniu, în beneficiul pe termen lung al comunităţilor şi al mediului.
Prima etapă din planul de livrare al newcleo va fi proiectarea şi construcţia primului mini-reactor LFR (reactor rapid cu plumb) de 30 MWe, care va fi implementat în Franţa până în 2030, urmat rapid de o unitate comercială de 200 MWe în Regatul Unit. În acelaşi timp, newcleo va investi direct într-o uzină MOX (oxid mixt de uraniu / plutoniu, fabricat din deşeuri nucleare existente) pentru a-şi alimenta reactoarele.
Enel este o companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate şi energie din surse regenerabile. La nivel global, Enel este cea mai mare companie privată producătoare de energie regenerabilă, cel mai important operator de reţea în funcţie de numărul de utilizatori finali şi cel mai mare operator de retail în funcţie de baza de clienţi. Grupul este liderul mondial în servicii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie (demand response) şi cea mai mare companie de utilităţi din Europa după EBITDA din activităţi curente [1].
Enel activează în peste 30 de ţări din lume, producând energie cu o capacitate totală de circa 90 GW.
Enel Grids, linia globală de afaceri a Grupului, dedicată managementului serviciului de distribuţie a energiei electrice la nivel mondial, distribuie electricitate printr-o reţea de peste 2 milioane de kilometri, pentru peste 73 de milioane de utilizatori finali. Grupul furnizează energie pentru aproximativ 67 de milioane de locuinţe şi firme. Divizia de energii regenerabile a Enel, Enel Green Power, are o capacitate totală de peste 59 GW şi un mix de producţie care include energie eoliană, solară, geotermală şi hidroelectrică, precum şi instalaţii de stocare a energiei regenerabile în Europa, America, Africa, Asia şi Oceania. Enel X Global Retail, divizia globală de afaceri a Enel dedicată serviciilor energetice avansate, are o capacitate totală de circa 8,5 GW în servicii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie şi a instalat 75 MW în capacităţi de stocare behind-the-meter. La rândul ei, Enel X Way este noua divizie a grupului, dedicată sectorului mobilităţii electrice, care gestionează global aproximativ 430.000 de puncte de încărcare, publice şi private, a maşinilor electrice, atât în mod direct, cât şi prin acorduri de interoperabilitate.
Cu finanţare privată şi cu sediul central la Londra, newcleo a fost lansată în 2021 - şi de atunci a strâns un total de 400 de milioane de euro - pentru a fi un deschizător de drumuri în domeniul energiei nucleare. Misiunea sa este aceea de a genera energie sigură, curată, economică şi practic inepuizabilă pentru întreaga lume, printr-o combinaţie inovatoare de tehnologii existente şi accesibile.
newcleo se bazează pe treizeci de ani de activitate de cercetare şi dezvoltare în domeniul reactoarelor rapide, răcite cu metal şi al sistemelor de răcire cu plumb lichid.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.