Opt foşti ingineri de la SpaceX au depus, miercuri, o plângere împotriva companiei aerospaţiale şi a patronului său, Elon Musk, pentru concediere abuzivă, după ce au acuzat compania că a tolerat hărţuirea sexuală şi discriminarea femeilor, scrie Le Figaro.
Cei patru bărbaţi şi patru femei susţin că miliardarul american, care este şi patronul Tesla şi X (fostul Twitter), a "ordonat personal" concedierea lor în 2022, după ce au pregătit o scrisoare deschisă în care denunţau comentariile sale nepotrivite pe reţelele de socializare. Plângerea, depusă la un tribunal din Los Angeles, denunţă "o cultură sexistă omniprezentă la SpaceX", în detrimentul femeilor şi al persoanelor LGBT+.
În calitate de şef, Elon Musk "îşi conduce compania în Evul Mediu - tratând femeile ca pe nişte obiecte sexuale care trebuie evaluate în funcţie de mărimea sutienului, bombardând locul de muncă cu glume sexuale obscene", se arată în plângere. "A fi concediat pentru că ai protestat faţă de eşecul total al SpaceX de a lua măsuri de bază pentru a preveni hărţuirea sexuală este în mod clar un act de represalii, reprobabil şi acţionabil", a comentat Anne Shaver, unul dintre avocaţii reclamantelor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Foştii angajaţi în cauză au iniţiat deja proceduri care au ajuns până la inspecţia muncii din SUA, NLRB. Ele au descris o companie în care sunt tolerate comentariile de natură sexuală şi alte forme de hărţuire, în care femeile sunt plătite mai puţin decât bărbaţii pentru o muncă egală şi sunt promovate mai rar. Şi în care umorul nepotrivit folosit online de Elon Musk este imitat în mod regulat de angajaţi.
În ianuarie, SpaceX a depus o plângere împotriva NLRB în încercarea de a o împiedica să îi intervieveze pe foştii săi angajaţi. Compania susţine că modul în care funcţionează agenţia federală este neconstituţional şi că procedura de audiere încalcă dreptul grupului la un proces cu juriu. Contactată miercuri de AFP, SpaceX nu a reacţionat imediat.
Depunerea acestei noi plângeri coincide cu publicarea unei anchete de The Wall Street Journal, care pune sub semnul întrebării relaţia lui Elon Musk cu femeile din cadrul companiei sale aerospaţiale. Cotidianul american citează mai multe cazuri problematice, printre care cel al unei foste angajate care susţine că miliardarul s-a expus în faţa ei în 2016 şi i-a oferit un cal în schimbul sexului. De asemenea, patronul i-ar fi cerut unei alte angajate, care a părăsit compania în 2013, să îi poarte copiii. Tesla, cealaltă navă amiral a lui Elon Musk, a fost subiectul unor acuzaţii de rasism şi hărţuire sexuală la sediul său din California.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.