Grupul Electrica, care deţine trei din cele opt distribuţii regionale de electricitate din România, a înregistrat în trimestrul I al acestui an o pierdere de 51 milioane lei, comparativ cu un profit net de 142 milioane lei în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor transmise vineri seara de companie, care a motivat rezultatul negativ prin dezechilibrele majore înregistrate pe piaţa de energie la începutul anului.
Electrica a înregistrat în primele trei luni ale anului venituri operaţionale de 1,44 miliarde lei, în scădere cu 5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Compania a distribuit în primele trei luni 4,6 TWh de energie electrică, în creştere cu 4%, la 3,68 milioane de utilizatori.
“Aşa cum s-a semnalat public încă din luna ianuarie, condiţiile meteo extreme au crescut cererea de energie electrică şi, în acelaşi timp, au afectat mai multe tehnologii de producere a energiei şi au determinat dezechilibre majore în piaţa de energie la începutul acestui an. Aceste dezechilibre au influenţat, cum era de aşteptat, costurile cu achiziţia de energie şi, implicit, rezultatele financiare înregistrate în primele trei luni din 2017”, a declarat directorul general al Electrica, Cătălin Stancu,citat în raportul trimestrial al companiei.
Nivelurile record atinse de preţurile energiei electrice tranzacţionate pe pieţele centralizate, precum şi numeroasele notificări de denunţare a contractelor de furnizare încheiate prin platformele centralizate, pe fondul absenţei unor mecanisme adecvate de reglare a pieţei, au afectat atât operatorii de distribuţie, cât şi furnizorii de ultimă instanţă, a argumentat compania,
”În mod responsabil, în toată această perioadă dificilă, ne-am respectat angajamentele şi am luat toate măsurile pentru diminuarea impactului asupra consumatorilor casnici şi a celor non-casnici, beneficiari ai serviciului universal, asumându-ne costurile mai mari cu achiziţia energiei. Considerăm însă că sunt necesare mecanisme clare şi eficiente de prevenire a unor potenţiale situaţii similare, astfel încât să fie asigurată protejarea atât a consumatorului final, cât şi a companiilor ce activează în mediul reglementat”, a mai spus şeful Electrica.
Stancu precizează că vor fi luate toate măsurile ca această situaţie excepţională să aibă un impact minim asupra rezultatelor financiare ale grupului, ”prin accelerarea programelor de reducere a costurilor şi prin adaptarea strategiei de optimizare la condiţiile pieţei, astfel încât rezultatele la final de an să fie în linie cu aşteptările investitorilor”.
Compania a raportat o pierdere operaţională de 46,9 milioane lei pentru primele trei luni ale anului, în scădere cu 143 milioane lei faţă de trimestrul I 2016, excluzând efectul excepţional al câştigului obţinut din deconsolidarea Societăţii de Servicii Energetice Moldova, în valoare de 74 milioane lei, înregistrat la începutul anului trecut.
”Această scădere a fost cauzată, în principal, de conjunctura excepţională înregistrată în piaţa de energie în acest trimestru. Pe fondul celor mai mari vârfuri de consum naţional din ultimele decenii, nivelurile ridicate record ale preţului energiei au afectat întreaga piaţă. Preţul energiei electrice pe Piaţa pentru Ziua Următoare a atins un nivel maxim de 680 lei/MWh, faţă de o valoare obişnuită de aproximativ 180 lei/MWh pentru luna ianuarie în ultimii ani”, arată raportul societăţii.
Mai mult, determinat de creşterile preţului de pe piaţă menţionate anterior, costul cu achiziţia de energie electrică a crescut cu 25%, sau 192 milioane lei, la 952 milioane lei în primul trimestru din acest an.
Achiziţia de energie electrică a reprezentat principalul cost la nivel de grup, reprezentând 68,6% din venituri în primele trei luni din acest an.
Grupul Electrica are 3,68 milioane de clienţi şi a distribuit aproximativ 17,5 TWh de electricitate în 2016, în creştere cu 2,6% faţă de 2015.
În urma listării companiei la bursă, în 2014, statul nu mai este acţionar majoritar, iar în consiliul de administraţie mai deţine doar trei din şapte locuri. Totuşi, statul, prin Ministerul Energiei, rămâne cel mai mare acţionar, cu o deţinere de 48,78%.
Electrica are în prezent o valoare de piaţă de 5,2 miliarde lei (1,1 miliarde euro).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...