Economia zonei euro a crescut peste aşteptări în trimestrul al doilea al anului 2024, au arătat marţi datele semnal ale biroului de statistică al Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Produsul intern brut al zonei a crescut cu 0,3% în cele trei luni până la sfârşitul lunii iunie, comparativ cu trimestrul precedent, arată datele.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o creştere de 0,2% trimestrial. PIB-ul din primul trimestru a fost confirmat la 0,3%, neschimbat faţă de citirea iniţială, anunţată la începutul acestui an.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Zona euro a intrat într-o recesiune tehnică în a doua jumătate a anului 2023, deoarece PIB-ul s-a contractat atât în ​​trimestrul trei, cât şi în cel de-al patrulea trimestru al anului, potrivit cifrelor revizuite publicate la începutul acestui an.

Bert Colijn, economist senior în zona euro la ING, a declarat într-o notă de marţi că datele indică faptul că economia regiunii se redresează oarecum.

”După stagnarea pentru tot anul 2023, aceasta este o uşurare şi arată că economia a început să se redreseze cu prudenţă”, a spus el, adăugând că economia se află acum într-o situaţie mai bună decât cu un an înainte.

”Întrebarea rămâne încotro se va îndrepta economia de aici, iar datele recente nu oferă prea multă încredere că economia zonei euro se accelerează în continuare”, a spus Colijn.

Datele publicate la începutul zilei au arătat că cea mai mare economie a zonei euro, Germania, s-a contractat în mod neaşteptat, cu 0,1%, în al doilea trimestru – sub aşteptările analiştilor intervievaţi de Reuters, care anticipaseră că PIB-ul ţării va creşte cu 0,1%.

Germania a fost una dintre cele patru ţări al căror PIB a scăzut în cele trei luni până la sfârşitul lunii iunie, potrivit biroului de statistică al Uniunii Europene. Letonia, Suedia şi Ungaria au fost celelalte trei ţări care au înregistrat contracţii.

Klaus Wohlrabe, şeful sondajelor la institutul german de cercetări ifo, a declarat într-o notă de miercuri că economia germană a fost ”blocată în criză” şi că nici nu se aşteaptă să se îmbunătăţească mult în trimestrul al treilea.

Între timp, Irlanda a înregistrat cea mai mare creştere, cu 1,2% în al doilea trimestru, în timp ce a doua cea mai mare economie a zonei euro, Franţa, a înregistrat o creştere a PIB-ului de 0,3% în aceeaşi perioadă, a anunţat marţi biroul său de statistică.

Cifrele privind inflaţia din zona euro urmează să fie publicate miercuri.

Datele proaspete ale zonei euro publicate în această săptămână vin după ce Banca Centrală Europeană a lăsat neschimbate ratele dobânzilor la şedinţa sa de la începutul acestei luni, spunând că opţiunea pentru o reducere în septembrie este ”larg deschisă”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.