Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că nu a acceptat să retragă tarifele comerciale cerută de China, provocând noi incertitudini legate de momentul în care cele mai mari două economii ale lumii vor pune capăt războiului comercial care a încetinit creşterea economică mondială, transmite Reuters.
Oficiali din ambele ţări au declarat joi că China şi Statele Unite au convenit să retragă tarifele impuse reciproc, în cadrul”fazei întâi” a acordului comercial. Dar ideea retragerii tarifelor a întâmpinat o opoziţie puternică în cadrul administraţiei Trump, a relatat Reuters în cursul zilei de joi.
Diviziunile au ieşit la iveală în totalitate vineri, când Trump, care s-a descris în repetate rânduri drept ”omul tarifelor”, a declarat reporterilor la Casa Albă că nu a acceptat să reducă tarifele aflate în vigoare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”China ar vrea să obţină o anumită retragere a tarifelor, nu una totală, pentru că ştiu că nu o voi face. Nu am acceptat nimic”, a spus Trump.
Preşedintele a spus că China doreşte un acord mai mult decât el, adăugând că tarifele americane generează ”miliarde” pentru bugetul american.
”Sunt foarte mulţumit în acest moment. Obţinem miliarde de dolari”, a spus Trump.
Acţiunile americane au scăzut în urma declaraţiilor, iar dolarul s-a depreciat în raport cu yenul, oprind creşterile alimentate de optimismul legat de perspectiva unui acord comercial, care a urcat principaii indici bursieri la niveluri record.
Trump a mai spus că acordul comercial cu China, dacă va fi finalizat, va fi semnat de Statele Unite.
”Dacă vom ajunge la un acord...ar putea fi semnat în Iowa sau într-o regiune agricolă, ceva de genul acesta. Va fi în ţara noastră”, a spus preşedintele.
Statul agricol a fost afectat puternic de tarifele de retorsiune aplicate de China pentru soia, carnea de porc şi alte produse agricole, dar are legături vechi cu preşedintele chinez Xi Jinping.
Hu Xijin, editor al publicaţiei chineze de stat Global Times, a scris pe Twitter că pieţele nu se aşteptau la declaraţiile lui Trump.
”Nu este o negare directă. Ce este sigur este că dacă nu va fi o retragere de tarife, nu va fi o fază întâi a acordului”, a scris Hu.
Experţi din interiorul şi din afara guvernului american avertizează că ”faza întâi” a pactului comercial ar putea încă să eşueze. Oficialii americani spun că mai erau multe de făcut atunci când Trump a anunţat acordul interimar, luna trecută, iar Beijingul a dat înapoi în faţa presiunilor americane pentru achiziţii mari de produse agricole, între alte subiecte.
Peter Navarro, consilierul pentru Comerţ al Casei Albe, unul dintre cei mai mari critici ai Chi nei din administraţia Trump, i-a criticat vineri pe jurnalişti, într-un email transmis vineri, acuzându-i că sunt ”jucaţi” de ”propagandiştii” chinezi care afirmă în mod fals că cele două părţi au convenit să anuleze tarifele în etape.
Navarro s-a plâns că prea multe informaţii se bazează pe surse anonime şi a spus că numai Trump şi reprezentantul pentru Comerţ Robert Lighthizer ar trebui să fie citaţi în articolele referitoare la China şi negocierile comerciale.
Trump s-a folosit de tarifele aplicate bunurilor chineze ca principală armă în războiul comercial, prin care doreşte să impună schimbări majore în politicile comerciale şi industriale ale Chinei. Statele Unite cer Chinei să oprească furtul şi transferul forţat de drepturi de proprietate intelectuală americane şi să reducă subvenţiile acordate companiilor de stat, acordând în acelaşi timp un acces mai mare ale companiilor din SUA pe pieţele chineze. Trump mai vrea ca China să mărească semnificativ achiziţiile de produse agricole americane.
Prima fază a acordului comercial ar răspunde în mare parte solicitării americane privind achiziţiile de produse agricole, accesul la piaşa serviciilor financiare din China şi îmbunătăţirea protecţiei acordate copyright-ului şi mărcilor. Problemele mai dificile referitoare la transferul de tehnologie, subvenţii şi reglementările referitoare la securitatea cibernetică au fost lăsate pentru negocieri viitoare.
China şi Statele Unite au fost aproape de un acord în luna mai, dar Beijingul s-a retras, ceea ce l-a determinat pe Trump să majoreze tarifele şi să impună noi tarife punitive.
Dacă va fi finalizat şi semnat un acord interimar, acesta va include probabil angajamentul SUA de a renunţa la tarifele care ar trebui să intre în vigoare pe 15 decembrue, pentru importuri din Statele Unite în valoare de 156 de miliarde de dolari, între care se află telefoanele mobile, laptopuri şi jucării.
China solicită însă anularea altor tarife aplicate de SUA începând din iulie 2018.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului, Gao Feng, a declarat joi că ambele ţări trebuie să anuleze simultan unele tarife, pentru a încheia ”faza întâi” a acordului comercial.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.