Deutsche Bank va desfiinţa 18.000 de locuri de muncă, într-o restructurare de 7,4 miliarde de euro, care va fi una dintre cele mai importante efectuate de o bancă de investiţii după criza financiară, transmite Reuters.
Planul de restructurare prevede o restrângere semnificativă a operaţiunilor de investment banking ale Deutsche Bank, care a încercat timp de ani de zile să concureze ca o bancă majoră pe Wall Street.
În cadrul restructurării, banca va renunţa la operaţiunile internaţionale cu instrumente financiare, îşi va restrânge banca de investiţii şi va renunţa şi la unele operaţiuni cu venituri fixe, domenii considerate în mod tradiţional drept punctele sale forte.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Banca va înfiinţa o aşa-numită ”bancă rea” pentru a scăpa de activele nedorite care reprezintă active ponderate în funcţie de risc în valoarea de 74 de miliarde de euro.
Amploarea restructurării arată că Deutsche Bank îşi recunoaşte incapacitatea de a ţine pasul cu bănci mari de pe Wall Street, precum JP Morgan Chase şi Goldman Sachs.
Restructurarea a fost prefigurată încă de vineri, când şeful diviziei de investment banking, Garth Ritchie, a acceptat să demisioneze.
Directorul general al Deutsche Bank, Christian Sewing, care doreşte să se concentreze pe sursele de venit mai stabile, a declarat că va avea loc cea mai importantă transformare a băncii din ultimele decenii.
”Este un nou început. Creăm o bancă care va fi mai profitabilă, mai suplă, mai inovatoare şi mai rezistentă”, a afirmat Sewing.
Sewing va reprezenta banca de investiţii în board-ul Deutsche Bank, într-o schimbare care ilustrează influenţa mai scăzută a diviziei.
Directorul general a semnalat în luna mai această restructurare amplă, promiţând acţionarilor ”concedieri masive” la banca de investiţii, ca urmare a eşecului negocierilor de fuziune cu Commerzbank.
Unii investitori au primit cu precauţie planul de restructurare. Michael Huenseler, director pentru administrarea de portofolii la firma Assenagon Asset Management, a spus că multe lucruri trebuie să meargă bine pentru ca planul să aibă succes.
Un manager de portofolii la Union Investment, Alexandra Annecke, a spus că măsurile vin foarte târziu şi a notat că obiectivul de a reduce raportul dintre costuri şi venituri la 70% nu este suficient de ambiţios, comparativ cu competitiroii internaţionali.
Deutsche Bank nu a precizat zonele geografice unde vor avea loc concedierile. Divizia de instrumente financiare este prezentă în mare parte la New York şi Londra. O persoană apropiată situaţiei a declarat că restructurarea angajaţilor va fi distribuită la nivel mondial, inclusiv în Germania.
Stephan Szukalski, şeful sindicatului DBV şi membru în board-ul băncii, a declarat că măsurile merg în direcţia bună şi că ar putea fi ”un nou început real pentru Deutsche Bank”.
Board-ul Deutsche Bank s-a reunit duminică pentru a conveni schimbările, acesta fiind unul dintre cele mai ample anunţuri de reducere a numărului de locuri de muncă la o bancă importantă după 2011, când HSBC a anunţat că va desfiinşa 30.000 de posturi.
Deutsche Bank anticipează o pierdere netă de 2,8 de miliarde de euro (3,1 miliarde dolari) în trimestrul al doilea, ca rezultat al costurilor de restructurare, şi perdere pe ansamblul anului.
În acest fel, Deutsche va înregistra pierderi în patru din ultimii cinci ani. Acţiunile băncii au scăzut la un minim record, luna trecută.
Fondată în 1870, Deutsche Bank a fost mult timp o sursă de finanţare şi de consultanţă pentru companiile germane care au dorit să se extindă în străinătate sau să atragă fonduri pe pieţele de obligaţiuni sau de acţiuni, rol pentru care a fost sprijinită discret de guvernele de la Berlin.
Restructurarea masivă a băncii de investiţii ar putea îngreuna acest rol al băncii şi ar inversa extinderea începută în 1989 prin achiziţia băncii Morgan Grenfell din Londra şi care a continuat prin preluarea Bankers Trust în Statele Unite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.