Deputatul PNL Lucian Bode a solicitat intervenţia Comisiei Europene (CE) cu privire la declaraţiile ”belicoase” ale directorului general al transportatorului de gaze din Ungaria, FGSZ, Kristof Terhes.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Terhes a afirmat miercuri, în cadrul unei conferinţă de presă, că România nu are industrie petrochimică şi nu poate folosi gazele ca materie primă. Bode s-a declarat dezgustat de declaraţiile reprezentantului FGSZ.

”Sunt profund surprins şi dezgustat de recentele declaraţii susţinute la Bucureşti de către reprezentantul transportatorului maghiar de gaze, FGSZ, domnul Kristof Terhes, conform relatărilor care circulă în mass-media. Citez din declaraţiile domniei sale: „Nu aveţi petrochimie, nu puteţi folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare? […]V-am făcut o mare favoare. V-am dat un miliard de dolari americani””, a scris Bode, pe pagina sa de Facebook.

Bode consideră că reacţia acestuia şi tonul ironic la adresa României sunt nepermise şi nu trebuie să rămână nesancţionate, fiind contrare spiritului de cooperare şi parteneriat asumat de participanţii la proiectul BRUA.

”Cunoaştem substraturile răzgândirii şi ezitărilor părţii maghiare şi în mod cert acestea nu sunt de bun augur pentru BRUA, dar nicidecum nu e vorba de „o mare favoare” făcută României, să fim bine înţeleşi! Poziţia noastră este fără echivoc, România decide singură cum îşi dezvoltă industria pe orizontală!”, a scris Bode.

Bode consideră că mesajul transmis de Terhes este o jignire la adresa României.

”Pe această cale, solicit public intervenţia Comisiei Europene cu privire la declaraţiile belicoase ale unui oficial al FGSZ, în condiţiile în care BRUA a fost conceput ca un proiect european, un proiect pentru securitatea energetică a Uniunii Europene. Totodată, tăcerea autorităţilor române este suspectă în acest caz, fiind binecunoscută deja incapacitatea totală de reacţie a Ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă, în subordinea căruia se află şi Transgaz”, a scris Bode.

În 4 iunie, transportatorul naţional de gaze Transgaz a demarat construcţia conductei BRUA, un proiect de interes national, care va lega reţelele de transport a gazelor din Bulgaria şi Austria tranzitând România şi Ungaria.

Transgaz construieşte infrastructura de pe teritoriul României, din coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, Faza 1 (BRUA – Faza 1) - un proiect susţinut de Comisia Europeană, important la nivel naţional şi regional pentru diversificarea surselor de gaze naturale.

Proiectul BRUA - Faza 1 presupune construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor-Recaş, în lungime de 479 km. Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.