Băncile din România nu s-au împrumutat deloc, între ele, în luna ianuarie, iar cotaţiile ROBOR la 3 şi 6 luni au fost folosite pentru a ”umfla” ratele populaţiei, a scris, marţi, pe pagina sa de Facebook, consilierul guvernamental Darius Vâlcov. În primele 19 zile din luna februarie, media cotaţiilor ROBOR la 3 şi 6 luni a devenit mai mică decât media tranzacţiilor efective, astfel că, dacă s-ar folosi acest indicator în calcularea ratelor, acestea ar creşte pentru luna în curs, a declarat, marţi, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu, ca reacţie la acuzaţia lansată de consilierul premierului, Darius Vâlcov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Reacţia BNR la acuzaţia lui Vâlcov: Începând din 25 ianuarie, tendinţa s-a inversat. Dacă s-ar folosi media tranzacţiilor, nu ROBOR la 3 luni, ratele ar creşte pentru luna în curs

Pasajul legat de evoluţia ROBOR apare sub un alt pasaj, prin care Vâlcov neagă acuzaţiile potrivit cărora teza sa de doctorat este una parţial plagiată. Potrivit PressOne, mai mult de 100 dintre cele 212 de pagini ale tezei de doctorat a lui Darius Vâlcov, intitulată "Perfecţionarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană", sunt plagiate.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”În altă ordine de idei, dacă nu ştiaţi, în luna ianuarie, media cotaţiilor ROBOR la 3 luni a fost 2,97 şi la 6 luni a fost 3,27. Numărul tranzacţiilor la 3 şi la 6 luni a fost un mare ZERO. (Adică băncile, între ele, nu s-au împrumutat deloc. Cotaţiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor populaţiei)”, a scris Vâlcov, marţi.

Reacţia sa vine la câteva zile după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a participat la audierile purtate în Senat pe marginea evoluţiei inicelui ROBOR. În 12 februarie, Isărescu a subliniat că indicele ROBOR nu a fost manipulat de către bănci, în condiţiile în care el a rămas la un nivel mai scăzut, în trecut, atâta timp cât şi nivelul inflaţiei a rămas jos, iar BNR nu se ”joacă cu politica monetară”, dobânzile crescând în pas cu inflaţia.

În 4 februarie, Vâlcov a declarat, pentru Bloomberg, că Guvernul vrea ca BNR să schimbe radical modul în care ROBOR este calculat sau poate chiar să-l elimine.

În ianuarie, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR este "trucat" printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, şi a cerut guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi şefului Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...