Sectorul imobiliar şi al construcţiilor a urcat pe poziţia a doua în ierarhia domeniilor de activitate care concentrează cele mai mari valori ale soldului investiţiilor străine, devansând comerţul, arată datele Băncii Naţionale a României analizate de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Investiţiile străine directe în sectorul imobiliar şi al construcţiilor din România au crescut anul trecut cu 2,1 miliarde de euro, la 20,7 miliarde euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Investiţiile străine directe (ISD) în sectorul imobiliar şi al construcţiilor din România au crescut anul trecut cu 2,1 miliarde de euro, acesta concentrând a doua cea mai mare pondere în soldul total al ISD de la finalul 2023, respectiv 17,5%”, relevă datele Băncii Naţionale a României analizate de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Mai mult decât atât, în intervalul 2013-2023, investiţiile străine din construcţii şi tranzacţii imobiliare au crescut de peste 3 ori în valoare absolută, respectiv cu 14,4 miliarde de euro, la 20,7 miliarde euro.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Datele BNR arată că majorarea soldului ISD în construcţii şi tranzacţii imobiliare s-a datorat în special reevaluărilor contabile pozitive ale imobilizărilor corporale deţinute de companiile din domeniu şi rezultatelor pozitive înregistrate de către acestea în activitatea proprie, care au permis atât rambursarea datoriilor, cât şi creditarea companiilor afiliate nerezidente, având ca efect reducerea necesităţii accesării instrumentelor de finanţare externă.

„Valorile activelor imobiliare în perioada 2015 – 2024 au crescut peste rata inflaţiei. După o creştere destul de însemnată în perioada 2015 – 2019, lichiditatea pieţei s-a menţinut si pe perioada pandemiei în 2020 – 2021 şi pare să rămână sănătoasă în 2024, întrucât România are încă unele dintre cele mai atractive randamente din regiune. Inflatia crescută din 2022 şi 2023 a produs doar ajustari minime ale randamentelor pentru activele prime, iar reducerea dobânzii de referinţă din ultima perioadă este de aşteptat să aibă un impact pozitiv asupra valorilor activelor”, spune Bogdan Sergentu, head of Valuation & Consultancy Cushman & Wakefield Echinox.

Din perspectiva repartizării pe activităţi economice, 86,7% din soldul total al investiţiilor străine este concentrat în patru sectoare de activitate: industrie (38,6%) – cu precădere în industria prelucrătoare (29,3%), construcţii şi tranzacţii imobiliare (17,5%), comerţ (17,1%) şi intermedieri financiare şi asigurări (13,4%).

Soldul investiţiilor străine directe a continuat să înregistreze creşteri importante în toate cele patru industrii, în condiţiile în care în industrie majorarea a fost de 3,5 miliarde de euro, în construcţii şi tranzacţii imobiliare de 2,1 miliarde de euro, în comerţ de 1,085 miliarde de euro, iar în intermedieri financiare şi asigurări de 1,6 miliarde de euro. Astfel, comparativ cu 2022, ierarhia domeniilor de activitate care concentrează cele mai mari valori ale soldului ISD s-a modificat, sectorul construcţiilor şi al tranzacţiilor imobiliare devansând comerţul.

Anul trecut investiţiile străine directe au totalizat 6,748 miliarde de euro, urcând soldul la 118,2 miliarde de euro.

Şi din punct de vedere al repartizării soldului investiţiilor străine directe în intreprinderi greenfield pe principalele activităţi economice, sectorul construcţiilor şi imobiliarelor se plasează în top, cu 19,4% din sold, după industria prelucrătoare (27,4% din soldul ISD în întreprinderi greenfield) şi comerţ (23,2%), Comparativ cu anul anterior, contribuţia acestor sectoare de activitate lsa formarea soldului ISD aferent întreprinderilor greenfield a rămas relativ constantă.

”Sunt considerate investiţii străine directe capitalul social vărsat şi rezervele ce revin unui investitor nerezident care deţine cel puţin 10% din voturi sau din capitalul social subscris al unei întreprinderi  rezidente, instrumentele de natura datoriei dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta şi întreprinderea rezidentă în care a investit, precum şi profitul reinvestit de către acesta. Creşterea fluxului net de investiţii străine din sectorul construcţiilor şi al tranzacţiilor imobiliare 2023 s-a reflectat şi în evoluţia stocului de spaţii imobiliare moderne, investitorii străini continuând să fie un jucător important pe toate segmentele pieţei, deţinând mai mult de 70% din stocul total de astfel de spaţii”, mai arată compania.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti ce oferă servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajaţi în aproape 400 de birouri şi peste 60 de ţări şi venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.