Curtea Supremă din SUA a respins, marţi, audierea unui apel al Johnson&Johnson în vederea respingerii unei penalizări de 2,1 miliarde de dolari legată de azbestul din produsele cu pudră de talc, inclusiv pudra pentru bebeluşi, care au provocat cancer ovarian unor femei, transmite CNBC.
Instanţa a anunţat într-o hotărâre că nu va audia cazul. Judecătorii Samuel Alito şi Brett Kavanaugh s-au recuzat de la analizarea cererii, potrivit hotărârii.
Johnson & Johnson ceruse instanţei superioare să decidă împotriva pedeapsei, după ce suma a fost confirmată anul trecut de Curtea Supremă din Missouri.
O curte de apel de stat a redus anterior penalizarea împotriva Johnson & Johnson de la peste 4 miliarde de dolari.
Ambele părţi au beneficiat de o reprezentare juridică importantă, fostul procuror general interimar Neal Katyal argumentând în numele producătorului de produse farmaceutice din New Brunswick, New Jersey, şi Ken Starr, fostul procuror din cazul Whitewater, reprezentând femeile cu cancer ovarian care au dat în judecată compania.
Johnson & Johnson a afirmat că a încetat să mai vândă pudra pentru bebeluşi pe bază de talc în Statele Unite şi Canada în mai 2020, invocând cererea redusă ”alimentată de dezinformarea în ceea ce priveşte siguranţa produsului şi publicitatea negativă constantă legată de litigiu”.
Compania a arătat că se confruntă cu peste 21.800 de procese legate de produsele sale din talc.
Starr a scris în brieful său prin care a îndemnat judecătorii să nu audieze cazul că Johnson & Johnson ”ştia de zeci de ani că pulberile sale din talc conţin azbest, o substanţă extrem de cancerigenă, fără un nivel de expunere sigur cunoscut”.
”Ar fi putut proteja clienţii trecând de la talc la amidon de porumb, aşa cum au propus oamenii lor de ştiinţă încă din 1973. Dar talcul era mai ieftin, iar petiţionarii nu erau dispuşi să sacrifice profiturile pentru un produs mai sigur”, a scris el.
În schimb, Katyal a susţinut că ”autorităţile de reglementare federale şi organizaţii de sănătate respectate au respins cererile pentru avertismente privind talcul, iar studiile epidemiologice cuprinzătoare care urmăresc zeci de mii de utilizatori de talc nu au găsit nicio asociere semnificativă între utilizarea cosmetică a talcului şi cancerul ovarian.”
Katyal a spus că avocaţii celor care au dat în judecată Johnson & Johnson au căutat în ţară atât ”femeile care au fost diagnosticate cu cancer ovarian, cât şi printre milioanele care au folosit produsele de talc ale petiţionarilor”.
Johnson & Johnson a afirmat marţi, într-un comunicat, că decizia Curţii Supreme a lăsat nerezolvate probleme juridice importante.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.