Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a precizat că premierul Nicolae Ciucă şi Guvernul au fost de acord să fie instituit un program de monitorizare a investiţiilor pentru consolidarea clădirilor la risc seismic, prin programul de finanţare de la bugetul de stat. „Avem astăzi în platformă 290 de solicitări de finanţări, din care 130 sunt pentru blocuri de locuinţe şi 160 sunt pentru clădiri publice”, a explicat el. Cseke Attila a adăugat că a dispus Inspectoratului de Stat în Construcţii ca „aceste investiţii care au deja contracte semnate, respectiv cele care vor veni, să fie verificate periodic astfel încât calitatea în rezistenţa mecanică a clădirilor să fie asigurată, conform normativelor legale în vigoare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„În ceea ce priveşte programul pe bugetul de stat, pe baza legii promovate în Guvern şi aprobate apoi şi de Parlament, legea 212/2022, avem astăzi în platformă 290 de solicitări de finanţări, din care 130 sunt pentru blocuri de locuinţe şi 160 sunt pentru clădiri publice. Apelul pe această finanţare se finalizează în 20 februarie, iar în 1 martie dorim să aprobăm, prin ordin de ministru, intrarea în programul finanţat de stat pentru cele care sunt elligibile. Nu în ultimul rând, la nivelul MDLPA, prin Compania Naţională de Investiţii, sunt astăzi încheiat contracte de execuţie de lucrări pentru 57 de obiective de investiţii, în valoare totală de 3 miliarde lei. Aici vorbim deja de contracte de execuţie care se derulează”, a explicat Cseke Attila, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

El a mai spus că va fi instituit un sistem de monitorizare a investiţiilor, pentru a eficientiza implementarea investiţiilor în lucrările de consolidare a clădirilor.

„În ceea ce priveşte măsurile pe care le-am propus pentru eficientizarea implementării acestor investiţii, am propus şi Guvernul a fost de acord şi domnul premier să instituim un sistem de monitorizare al acestor investiţii. Astfel, prin colegiile prefecturale, aceste investiţii de care ştim care au contracte semnate, să vină cel puţin lunar în colegiile prefecturale, unde sunt prezente toate instituţiile care avizează şi participă în circuitul de avizare a unei asemenea investiţii, astfel încât dacă sunt nelămuriri, întrebări, ele se pot rezolva cât mai rapid posibil, iar aceste investiţii să treacă la faza de execuţie a lucrării”, a mai spus ministrul Dezvoltării.

Acesta a mai precizat că a dispus „Inspectoratului de Stat în Construcţii ca aceste investiţii care au deja contracte semnate, respectiv cele care vor veni, să fie verificate periodic astfel încât calitatea în rezistenţa mecanică a clădirilor să fie asigurată, conform normativelor legale în vigoare”.

„De asemenea, ce domnul premier a dispus, cu ziua de mâine să fie constituit acel grup inter-instituţional în care toate ministerele vor conlucra pentru ca aceste investiţii să fie implementate cu succes. Evident sunt cifre şi programe care trebuie corelate, respectiv trebuie completate. Angajamentul Guvernului e acela de a trata, pe lângă aceste investiţii deja contractate, cu prioritate situaţia şcolilor, astfel încât în prima şedinţă a acestui Comitet să avem o situaţie la zi care sunt acele clădiri de şcoli care nu au finanţare şi pentru care Guvernul se angajează imediat să găsească soluţii de finanţare şi implementare de consolidare de risc seismic”, a adăugat Cseke Attila.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.