Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a anunţat, marţi într-o conferinţă de presă, că bugetul alocat iniţial Componentei 5 - Valul Renovării din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost integral accesat. Astfel, pe 30 mai, când s-a încheiat primul apel de proiecte pentru această componentă, fondul de 2,17 miliarde de euro a fost depăşit, iar ministerul a primit 1.437 de cereri de finanţare, în valoare de 2,42 de miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
În data de 1 aprilie, Ministerul Dezvoltării a lansat cel mai mare apel de proiecte, cu cea mai mare finanţare de până acum, pentru tranziţia către un fond construit verde şi rezilient, prin eficientizarea energetică şi asigurarea siguranţei seismice şi la incendiu a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor publice, finanţate prin PNRR şi gestionate de Ministerul Dezvoltării.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Valul Renovării a avut un buget de 2,17 miliarde de euro, iar, prin supracontractarea de 30%, a ajuns la 2,82 miliarde de euro, ceea ce permite eficientizarea energetică a 1.733 blocuri şi 2.600 clădiri publice. Din această sumă, 130 milioane de euro sunt alocate pentru consolidarea seismică a aproximativ 130 de blocuri, iar 230 milioane de euro sunt pentru blocurile din comunităţile expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială. De asemenea, 152 milioane de euro sunt destinate consolidării seismice a 325 de clădiri publice.
 
Investiţiile sunt importante atât din perspectiva scumpirilor de pe piaţa energetică, dar şi pentru mediul înconjurător. Prin lucrările de reabilitare, se vor diminua necesarul aportului energetic şi emisiile de carbon. ”Vom putea economisi energie electrică egală cu producţia anuală a Hidrocentralei Vidraru şi vom diminua emisiile de carbon cu o cantitate egală care poate fi neutralizată de aproximativ 755.000 hectare de pădure”, a spus Cseke Attila.
 
Ministerul Dezvoltării finanţează integral lucrările, iar locatarii şi administraţiile publice locale nu sunt nevoite să asigure cofinanţare. Fiecare judeţ a avut o sumă prealocată, ministerul asigurându-se, astfel, că fiecare comunitate locală are şansa de a se dezvolta.
 
În următoarea perioadă, cererile vor intra într-un sistem non-competitiv de verificare şi contractare, iar, în cazul în care există necorelări în cadrul cererii de finanţare şi/sau între cererea de finanţare şi documentele suport, ministerul va solicita clarificări pentru ca documentaţiile de contractare să fie corecte şi corelate, astfel încât pe 31 iulie să poată fi finalizată etapa de verificare, a precizat ministrul Cseke Attila.
 
Acesta a adăugat că, ”în curând, se vor putea semna primele contracte de finanţare din România prin Valul Renovării din PNRR”.
 
Ministrul Cseke Attila a amintit şi că, pe 16 mai, au fost lansate apelurile de proiecte pentru Componenta 10 – Fondul Local din PNRR, cu un buget total de 2,73 miliarde de euro, prin care se vor construi 5.522 de locuinţe pentru tineri şi specialişti din sănătate şi învăţământ, eficiente din punct de vedere energetic, se vor achiziţiona 1.135 de vehicule nepoluante şi 13.200 de puncte de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi se vor realiza 1.091 km de piste pentru biciclete şi alte vehicule electrice uşoare la nivel local/metropolitan. Apelurile de proiecte pentru Fondul Local se vor închide pe 30 iunie, a mai spus ministrul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.