Consiliului Fiscal a avertizat asupra unei potenţiale supraevaluări a veniturilor bugetare în proiectul de buget al Guvernului pe 2017, la care se adaugă o probabilă subevaluare a cheltuielilor curente, ceea ce creşte puternic riscul înregistrării unui deficit bugetar mai mare decât cel proiectat, de sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit unei evaluări preliminare publicate pe site-ul instituţiei.
Proiectul bugetului de stat pe anul 2017, publicat vineri de Guvern, prevede un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), o creştere a veniturilor bugetare cu 31 miliarde lei faţă de anul trecut, de la 223,7 miliarde lei în 2016 la 254,7 miliarde lei în 2017, şi o creştere cu peste 35 miliarde lei a cheltuielilor, de la 242,02 anul trecut, la 278,8 miliarde lei în acest an.
În lipsa unor măsuri de corecţie, există riscul ca Guvernul să nu poată respecta deficitul proiectat de sub 3%, potrivit Consiliului Fiscal, limita de 3% fiind impusă prin Tratatul de la Maastricht.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Evaluarea preliminară a Consiliului Fiscal indică aşadar o potenţială supraevaluare a veniturilor bugetare, concomitent cu o probabilă subevaluare a cheltuielilor curente, ceea ce este de natură să încline puternic balanţa riscurilor în sensul înregistrării în execuţie a unui deficit mai mare decât cel proiectat în lipsa unor măsuri corective”, se arată în raport.
Reprezentanţii consiliului consideră acest scenariu drept optimist şi nepotrivit din perspectiva unei construcţii bugetare prudente. În cazul evoluţiile proiectate ale sumelor care vor fi plătite de Uniunea Europeană nu sunt comparabile cu cele istorice, în condiţiile în care bugetul anului 2017 este tranzitat de subvenţiile pentru agricultură din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) – 8,1 miliarde lei, precum şi de fonduri pentru agricultură din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) – 4,1 miliarde lei, al căror beneficiar final este sectorul privat.
Totodată, varianta actualizată a proiecţiei de cheltuieli bugetare, primită de Consiliul fiscal în dimineaţa zilei de 27 ianuarie, aduce modificări majore la nivelul unor cheltuieli, de natură să amplifice semnificativ rezervele deja existente în ceea ce priveşte posibila subdimensionare a cheltuielilor de personal şi adăugând acestora rezerve noi în ceea ce priveşte potenţiala sub-bugetare la capitolele „asistenţă socială”, „cheltuieli cu dobânzile” şi „alte transferuri”.
Astfel, comparativ cu varianta iniţială, sunt prevăzute reduceri de cheltuieli curente în sumă de circa 5 miliarde lei localizate, în ordine descrescătoare, la ”nivelul componentei „alte transferuri” (minus 1,7 mld. lei, având drept sursă diminuarea inexplicabilă a contribuţiei datorate de România la bugetul UE), „dobânzi” (-1,5 mld. lei), „cheltuieli de personal” (-867 milioane lei) şi „asistenţă socială” (-821 milioane de lei)”, se arată în raport.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a dispus convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru marţi, 31 ianuarie, în vederea analizării proiectului de buget pentru anul 2017.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...