Societatea Română de Televiziune (SRTv) şi Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) primesc, potrivit noului proiect al bugetului de stat pentru 2017 al Guvernului condus de Sorin Grindeanu, 950 de milioane de lei, respectiv 383 de milioane de lei, care reprezintă o creştere de 661,92%, respectiv 98,61% faţă de anul 2016, când instituţiile erau finanţate şi prin intermediul taxelor radio-TV.
Atât pentru SRTv, cât şi pentru SRR, la nivelul anului 2017, ponderea surselor de finanţare este 100% de la bugetul de stat.
Potrivit rapoartelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice, la SRTv va fi alocată suma de 944,2 milioane de lei, faţă de 7,5 milioane de lei execuţie preliminată în 2016, pentru ”Alte transferuri”, care cuprinde investiţii ale agenţilor economici cu capital de stat - 10 milioane de lei, şi alte transferuri curente interne - 934,2 milioane de lei. Pentru ”Bunuri şi servicii” vor fi alocaţi 5,71 milioane de lei, faţă de 113 milioane de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La SRR, capitolului ”Alte transferuri” i-au fost alocaţi 369,2 milioane de lei, faţă de 27,69 milioane de lei execuţie preliminată în 2016, iar capitolului ”Bunuri şi servicii” îi vor reveni 13,7 milioane de lei, spre deosebire de 165,1 milioane de lei.
În raportul disponibil pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, TVR arată că un proiect de importanţă deosebită îl reprezintă finalizarea digitalizării televiziunii publice.
”În acest sens, Televiziunea Română, alături de celelalte instituţii din România, are obligaţia să asigure tranziţia completă la digital, aşa cum rezultă din directivele Comunităţii Europene privind «complete analog shutdown». În acest scop, am colaborat şi colaborăm cu specialiştii Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii pentru elaborarea unui plan de digitalizare a emisiei radioelectrice şi de implementare a emisiei digitale DVB-T, în acord cu strategia Ministerului Comunicaţiilor şi a Societăţii Informaţionale”, au arătat reprezentanţii TVR.
SRTv mai arată în raport că se are în vedere reprofilarea canalelor cu scopul concentrării publicului în funcţie de interesul acestuia: TVR1 - un canal de informaţii şi actualitate (cu o grilă bazată pe ştiri, talk-show, documentare, interviuri cu personalităţile momentului, emisiuni economice, date meteo, date financiare, materialele fiind furnizate de Bucureşti şi de toate studiourile teritoriale, etc.), TVR2 - un canal generalist cu emisiuni care au aria maximă de adresabilitate (divertisment, filme, seriale, emisiuni sociale, anchete, reportaje, maxim 3-4 buletine de ştiri, etc.), TVR3, un canal cultural-educativ, cu o grilă care să prezinte până la ora 18.00 emisiuni culturale realizate de cele cinci studiouri teritoriale, emisiuni de cultură şi tradiţii ale minorităţilor şi după ora 18.00, jurnale cu ştiri culturale, filme, talkshow-uri de cultură, dezbateri pe temele zilei din cultura românească, europeană şi internaţională. Grila TVR 3 include şi filme de artă, piese de teatru, concerte din Festivalul Enescu, documentare producţie proprie, interviuri cu personalităţi din cultură.
Între priorităţile strategice pe termen mediu de regăsesc şi revizuirea politicii editoriale a TVR Internaţional, având că prioritate publicul mult mai numeros de peste graniţe, mai tânăr decât cel căruia i se adresa TVR în urmă cu 20 de ani, precum şi dezvoltarea TVR Moldova, cu accent pe varietatea emisiunilor, creşterea numărului de buletine informative şi promovarea acestuia în Republica Moldova.
Între priorităţile strategice este menţionat şi proiectul TVR HD, pentru care, în paralel cu achiziţionarea unor elemente tehnice necesare activităţii zilnice, se are în vedere achiziţionarea în completare a întregului echipament de teren HD, dotarea studiourilor de ştiri HD, dotarea HD a studiourilor mari şi upgrade al echipamentului de emisie din multicanal şi achiziţionarea unui car HD, la standardele FIFA/UEFA, pentru a nu mai exista obligaţia închirierii de pe piaţă pentru transmisiuni complexe.
O altă prioritate strategică este dezvoltarea online, programele TVR putând fi urmărite, gratuit, şi pe platformă video www.tvrplus.ro. Tot pe TVR+, publicul poate viziona streamurile live ale canalelor TVR, inclusiv canalele teritoriale, dar şi producţii exclusiv online sau emisiuni din Arhivă de Aur, pentru care televiziunea publică deţine drepturi de difuzare online.
”Pentru a se adapta schimbărilor din comportamentul de consum media, TVR a lansat site-ul tvrinfo.ro, redenumit tvrnews.ro, în noiembrie, în urma apariţiei canalului TVR News. Site-ul preia atât informaţiile (text şi video) din telejurnalele şi emisiunile de actualitate ale Direcţiei Ştiri, dar produce şi conţinut propriu, încercând să ofere complementaritate şi background ştirilor difuzate în mediul TV”, arată reprezentanţii televiziunii publice în raport.
Pentru SRR, între priorităţile pe termen mediu se numără ”promovarea cu precădere a valorilor şi creaţiilor autentice, naţionale şi europene, a diversităţii culturale, prin producerea, exploatarea şi fructificarea bunurilor şi valorilor culturale complexe, respectiv furnizarea de servicii cultural-artistice, în scopul diversificării audienţei”.
Alte priorităţi strategice sunt: creşterea competivităţii Radio România în peisajul media intern şi internaţional şi diferenţierea lui prin calitatea produselor oferite, din punct de vedere al credibilităţii, influenţei, autenticităţii, obiectivităţii şi audienţei, precum şi asigurarea şi dezvoltarea capacităţilor tehnice pentru producţie, emisie, transmisie, recepţie, servicii la standardele calitative propuse.
O altă prioritate strategică pentru SRR este asigurarea recepţiei programelor Radio România Internaţional şi Radio Chişinău peste hotare, în vederea informării ascultătorilor din diaspora.
Suma de 383 de milioane de lei alocată de la bugetul de stat, la Titlul 55 “Alte transferuri”, va acoperi cheltuielile de funcţionare ale SRR, ce decurg din angajamente legale încheiate în anul 2017, precum şi din angajamentele legale deja asumate, încheiate şi/sau aflate în derulare, conform prevederilor legale.
Între acestea se numără plata serviciilor de transmisie a programelor radiofonice, funcţionarea postului ”Radio Chişinău”, funcţionarea Direcţiei Formaţii Muzicale, funcţionarea postului Radio România Internaţional, salarii de bază şi celelalte drepturi de personal pentru salariaţii SRR negociate prin contracte colective şi individuale de muncă încheiate în condiţiile legii, contribuţii sociale aferente cheltuielilor salariale, cheltuieli cu deplasările interne şi externe, inclusiv a corespondenţilor, bunuri şi servicii, plata drepturilor şi de autor şi conexe inclusiv a remunaraţiilor către uniunile de gestiune colectivă (CREDIDAM, UPFR, UCMRADA, COPY-RO etc.).
Alte cheltuieli sunt: organizarea de evenimente culturale interne şi internaţionale cum ar fi - festivalurile Enescu şi Radiro, festivalul de teatru radiofonic Grand Prix Nova, Scena Radiofonică a Dramaturgiei Contemporane Româneşti, Radio Fiction Desk, Teatrul Naţional Radiofonic la Gală Hop, Studio 60-64, târgurile de carte Gaudeamus, turneele Duelul Viorilor, Flautul de Aur, Pianul călător şi Vioara lui Enescu.
Suma prevăzută va acoperi şi plata cotizaţiilor către organisme internaţionale de profil la care SRR a aderat, precum şi organizarea de conferinţe, reuniuni (EBU, ABU, PBI) şi cheltuielile cu TVA conform prevederilor Codului fiscal.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.