Numărul firmelor care intră în insolvenţă va scădea în mod natural, însă companiilor aleg să deschidă procedurii insolvenţei când este prea târziu, a declarat miercuri Daniel Barbu, reprezentant al Institutului Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă (INPPI), la conferinţa ”REDRESARE VERSUS LICHIDARE. Salvarea firmelor în insolvenţă, factor important pentru asigurarea unei creşteri sustenabile” organizată de News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”De ce sunt atât de puţine reorganizări? Deoarece companiile ajung în insolvenţă foarte târziu. Nu poţi face o reorganizare când nivelul datoriilor este foarte mare. La o reorganizare trebuie schimbat managementul şi banii. Dacă nu ai aceste două condiţii, management nou şi bani noi, înseamnă că prin reorganizare se încearcă rezolvarea altor probleme: să se taie din creanţele creditorilor, să amâni termene de plată, să ai anumite facilităţi”, a declarat miercuri Daniel Barbu, la conferinţa News.ro.

El spune că dacă se doreşte o reorganizare serioasă, o firmă trebuie să intre în insolvenţă când apare pericolul încetării de plăţi. Apoi e nevoie de o schimbare a managementului şi a sursei de finanţare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Odată intrate în insolvenţă, companiile nu au acces la management nou şi la bani noi. Şi atunci planurile nu se finalizează. Pentru că nu poţi, cu aceaşi echipă şi aceeaşi bani să zici că faci business-ul altfel. Ce noutăţi poţi să aduci?”, punctează Barbu.

Acesta consideră că numărul insolvenţelor va scădea în mod natural.

”Nici antreprenorii nu se mai hazardează, resursele de finanţare sunt destul de mici şi nu mai sunt bani făcuţi uşor. Şi când nu mai e vorba de easy money, te gândeşti de zece ori în ce fel de afaceri îi investeşti. În plus, s-a sofisticat şi nivelul de abilităţi al antreprenorilor. Eu cred că, pe termen mediu şi lung – dacă nu vine vreo criză – numărul de insolvenţe ar trebui să scadă”, a adăugat oficialul INPPI.

El afirmă că există suficienţi practicieni în piaţă, număr care a crescut de la câteva sute acum 15 ani, la câteva mii în prezent.

”Avem suficienţi practicieni în insolvenţă, pentru că a fost o meserie la modă în ultimii ani, după declanşarea crizei economice, când numărul de insolvenţe a crescut. De exemplu, acum 15 ani, eram câteva sute, acum suntem câteva mii de practicieni. Ba chiar, scăzând numărul de proceduri se simte o scădere şi a activităţii. Toate marile case de avocatură şi-a făcut în ultimii 4-5 ani departamente de insolveţe”, a mai spus Barbu.

Agenţia de presă News.ro cu sprijinul INPPI, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, CEC Bank, CITR , Zamfirescu, Racoţi & Partners, organizează miercuri, 27 septembrie, cu începere de la ora 09.30, la Hotel Sheraton, conferinţa « REDRESARE VERSUS LICHIDARE. Salvarea firmelor în insolvenţă, factor important pentru asigurarea unei creşteri sustenabile”, eveniment care aduce la aceeaşi masă reprezentanţi ai autorităţilor, practicieni în insolvenţă, şefi de companii, avocaţi si consultanţi la o dezbatere privind consecinţele insolvenţelor asupra economiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.