Războiul comercial declanşat de administraţia Trump a devenit cel mai mare factor de incertitudine pentru companiile aeriene americane de la pandemia COVID încoace. În lipsa unei clarităţi privind comportamentul consumatorilor într-un context economic tot mai fragil, operatorii aerieni întâmpină dificultăţi în realizarea unor prognoze de afaceri precise, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Delta Air Lines şi Frontier Airlines şi-au retras estimările privind rezultatele financiare pe întregul an, în timp ce United Airlines a prezentat investitorilor două scenarii diferite pentru veniturile sale.

”Aceasta reflectă o lipsă de convingere”, a declarat Brian Mulberry, manager de portofoliu la Zacks Investment Management, companie care deţine acţiuni la United.

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters, economiştii se aşteaptă ca politica tarifară agresivă a SUA să provoace o încetinire semnificativă a economiei americane în acest an şi în 2026. Probabilitatea unei recesiuni în următoarele 12 luni a crescut la 45%, cel mai ridicat nivel din decembrie 2023, de la 25% în luna precedentă.

Deoarece cheltuielile pentru călătorii urmează de obicei dinamica generală a economiei, o eventuală recesiune ar putea afecta serios veniturile companiilor aeriene.

Pentru a-şi proteja profiturile într-un mediu economic nefavorabil, operatorii aerieni au început deja să reducă capacitatea de zbor şi să gestioneze mai strict costurile. Cu toate acestea, incertitudinile actuale îi împiedică să ia măsuri radicale. Mulţi din industrie consideră că situaţia actuală este ”auto-provocată” şi ar putea fi rezolvată rapid dacă administraţia Trump ar decide să pună capăt politicii tarifare.

Situaţia actuală diferă fundamental de cea din pandemie, când cererea de călătorii s-a prăbuşit, iar companiile aeriene au trecut în mod automat la conservarea numerarului. În prezent, rezervările doar s-au redus uşor şi ar putea reveni rapid dacă perspectiva economică generală se îmbunătăţeşte. Din acest motiv, companiile aeriene ezită să adopte măsuri drastice, care ar putea avantaja concurenţa.

Piaţa internă din SUA este în prezent cea mai slabă din punctul de vedere al cererii, forţând operatorii să stimuleze pasagerii prin reduceri de preţuri. United a anunţat că venitul per unitate în segmentul intern – un indicator al puterii de stabilire a preţurilor – va fi negativ în trimestrul curent. Totuşi, compania estimează o creştere de 8,2% a capacităţii în trimestrul al doilea, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut – cea mai mare creştere dintre marii operatori aerieni.

Andrew Nocella, director comercial la United, a declarat că, deşi compania va elimina zborurile neprofitabile, va încerca totodată să echilibreze cota de piaţă cu randamentele financiare.

Gestionarea costurilor devine prioritară

Indicatorii economici mixti adâncesc dilema din industrie. Vânzările din retail şi angajările au crescut peste aşteptări în martie, chiar dacă încrederea în afaceri şi consum a scăzut. Cheltuielile cu cardul pe gospodărie au crescut în martie, după o scădere în februarie, arătând că majoritatea americanilor continuă să cheltuiască.

Scăderea cererii de călătorie provine în special din rândul gospodăriilor cu venituri reduse, în timp ce clienţii cu venituri mari continuă să călătorească, menţinând cererea pentru serviciile premium. Atât United, cât şi Delta au raportat o creştere anuală a veniturilor din cabinele premium în primul trimestru. Totuşi, o înrăutăţire a economiei ar putea pune în pericol această sursă profitabilă de venit.

”Există o probabilitate rezonabilă ca rezervările să se slăbească în perioada următoare”, a avertizat directorul executiv al United, Scott Kirby.

Reprezentanţii industriei spun că perspectivele companiilor aeriene depind în mare măsură de piaţa muncii, care până acum a rămas solidă. Dar preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a avertizat miercuri că politicile tarifare ale administraţiei Trump riscă să alimenteze inflaţia şi şomajul.

În faţa incertitudinilor tot mai mari, companiile aeriene se concentrează pe ceea ce pot controla: reducerea costurilor. Acestea taie din zboruri în perioadele de vârf scăzut, retrag din flotă aeronave mai vechi şi apelează la reducerea naturală a personalului.

”Ca manageri din aviaţie, suntem obişnuiţi să facem faţă adversităţii. Dar în momentul de faţă, este greu de spus cum vor evolua lucrurile, mai ales că ne aflăm într-o situaţie oarecum auto-impusă,” a declarat CEO-ul Delta, Ed Bastian.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.