Peste 25.000 de locuinţe se află în acest moment în construcţie în Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Constanţa, Iaşi şi Timişoara şi ar putea fi livrate în acest an dacă dezvoltatorii îşi vor respecta termenul de finalizare, potrivit unui raport publicat luni de compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cea mai mare piaţă rezidenţială din România este regiunea Bucureşti – Ilfov unde în prezent se află în dezvoltare aproximativ 12.000 de locuinţe.

Cele mai multe dintre acestea, respectiv 7.200 de unităţi (59,5%), sunt reprezentate de locuinţe mass market, adică proiecte rezidenţiale amplasate în zonele mărginaşe ale oraşului sau în interiorul marilor cartiere, care pun pe piaţă locuinţe cu suprafeţe mai mici sau similar comparativ cu cele ale locuinţelor vechi şi care sunt incluse în proiecte care oferă un număr mai limitat de facilităţi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Anul acesta, aproximativ 4.500 de locuinţe incluse în proiecte rezidenţiale pentru middle market, cu amplasament mai bun, în interiorul inelului median al Bucureştiului, în zona de nord a oraşului sau în apropierea marilor centre de afaceri, urmând a fi livrate în 2017.

Aceste proiecte sunt formate din locuinţe cu suprafeţe similare sau mai mari comparativ cu ale apartamentelor vechi, cu finisaje peste medie şi cu mai multe facilităţi puse la dispoziţia viitorilor locatari.

În plus, aproximativ 500 de locuinţe premium şi de lux ar urma să fie livrate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi.

În 2016 au fost finalizate 10.022 de locuinţe în regiunea Bucureşti – Ilfov, potrivit Institutului Naţional de Statistică. În 2016, s-au livrat, în principalele pieţe rezidenţiale din România, potrivit estimărilor Coldwell Banker, aproximativ 23.000 de unităţi în proiectele rezidentiale, principalele pieţe rezidenţiale fiind Bucureşti - Ilfov, Cluj - Napoca, Sibiu, Braşov, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Piteşti, Oradea, Craiova şi Ploieşti.

Preţurile medii de tranzacţionare se situează între 800 şi 1.000 de euro pe metru pătrat pe segmentul mass market, între 1.200 şi 1.700 de euro pe metru pătrat pe segmentul middle market şi peste 2.000 de euro pe metru pătrat pe segmentul premium.

A doua piaţă rezidenţială după dimensiuni din România este reprezentată de Cluj – Napoca şi împrejurimi, în special localitatea Floreşti.

Datele Coldwell Banker România mai arată că aproximativ 4.200 de locuinţe ar urma să fie livrate în această zonă în 2017, cea mai mare parte (80%) a unităţilor aflate în dezvoltare în Cluj - Napoca adresându-se segmentului middle market, în timp ce cele aflate în dezvoltare în Floreşti ţintesc în special cumpărătorii mass market.

Sibiu a înregistrat în ultimii ani o dezvoltare semnificativă pe segmentul rezidenţial, datorată unei cereri susţinute venite ca urmare a dezvoltării regionale pe segmentele producţiei de componente auto, industrial şi retail. Astfel, aproximativ 2.900 de unităţi ar urma să fie finalizate în acest an în regiune potrivit datelor Coldwell Banker România.

Aproximativ 2.100 de uniăţi rezidenţiale ar urma să fie finalizate în 2017 în Braşov şi împrejurimi, în creştere cu 10,5% comparativ cu anul anterior.

Cea mai mare parte a ofertei noi este reprezentată de proiecte mass market, reprezentând 65% din ofertă, urmată de segmentul middle market cu o cotă de piaţă de 35%.

Preţul mediu de tranzacţionare în Braşov a fost anul trecut de 925 de euro pe metru pătrat, potrivit datelor Coldwell Banker, pentru acest an fiind estimată o majorare de 5%, până la aproximativ 970 de euro pe metru pătrat.

Cele mai importante zone de dezvoltare amplasate în apropierea Braşovului sunt Sânpetru, Săcele, Cristian şi Ghimbav.

Constanţa reprezintă una dintre cele mai mari pieţe rezidenţiale din România, cu peste 15.000 de locuinţe finalizate în ultimii nouă ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

În acest moment se află în construcţie aproximativ 1.400 de noi locuinţe în Constanţa şi împrejurimi, potrivit datelor Coldwell Banker România, gradul anual de absorbţie al locuinţelor nou dezvoltate fiind estimat la 80%.

Iaşi şi Timişoara reprezintă alte două pieţe rezidenţiale din România unde anual sunt livrate peste 1.000 de locuinţe noi în ansambluri rezidenţiale, în timp ce Craiova, Oradea şi Piteşti sunt oraşele cu cea mai semnificativă dezvoltare din rândul pieţelor regionale unde se livrează anual sub 1.000 de locuinţe noi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.