Planul de reorganizare propus de CITR pentru societatea Electrocentrale Constanţa SA aflată în insolvenţă a fost confirmat de către judecătorul sindic în data de 27 septembrie, acesta fiind aprobat în prealabil de creditorii companiei în procent de peste 98%, anunţă casa de insolvenţă CITR. Acesta vizează salvarea CET Palas şi evitarea scenariului deschiderii unei proceduri de faliment asupra societăţii care ar duce la oprirea producţiei agentului termic şi privarea Municipiului Constanţa şi rezidenţilor acestuia (instituţii publice, spitale, şcoli, consumatori casnici, companii private) de apă caldă şi căldură.
Electrocentrale Constanţa SA a intrat în insolvenţă în data de 24.05.2019 din cauza pierderilor majore pe lanţul de furnizare a energiei termice. Principalii creditori ai CET Constanţa sunt: Romgaz, Transgaz, RAJA Constanţa, Tinmar Energy, Electrica Furnizare, Electrocentrale Bucureşti şi ANAF.
”Planul de reorganizare propus de CITR pentru societatea Electrocentrale Constanţa SA aflată în insolvenţă a fost confirmat de către judecătorul sindic în data de 27 septembrie, acesta fiind aprobat în prealabil de creditorii companiei în procent de peste 98%. Acest angajament declarat de a implementa măsurile este un pas esenţial pentru atingerea obiectivului procesului de restructurare a Electrocentrale Constanţa, anume asigurarea viabilităţii economice pe termen lung şi menţinerea furnizării serviciilor de apă caldă şi căldură pentru populaţia Municipiului Constanţa”, anunţă CITR.
Pentru asigurarea continuităţii activităţii de producţie de energie termică, CITR a propus integrarea termocentralei CET Palas în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET Constanţa) şi implementarea procedurii de transfer a activului industrial funcţional CET Palas în proprietatea statului român, pentru a putea fi realizat transferul acestuia ulterior în administrarea UAT Constanţa prin Primăria Municipiului Constanţa.
„CITR a propus o soluţie inovativă de redresare, care nu a mai fost implementată până în prezent. Strategia propusă de echipa CITR prin acest plan deschide calea pentru Primăria Constanţa de a accesa fonduri europene necesare pentru a realiza investiţii în sistemul de distribuţie a energiei termice la nivel local, vechimea şi ineficienţa acestora fiind cauza principală a pierderilor agentului termic şi a insolvabilităţii societăţii Electrocentrale Constanţa. Mai mult, strategia creează premisele dezvoltării societăţii şi către producţia de energie electrică, într-un moment în care România are mare nevoie de energie. Proiectul se derulează cu sprijinul permanent al Ministerului Energiei”, a declarat Florin Constantin, partener CITR, în calitate de manager de caz CET Constanţa.
Următorul pas în procedură este implementarea mecanismului de transfer al activului industrial funcţional CET Palas în proprietatea publică a statului conform prevederilor OUG nr. 60/2019, în strânsă colaborare cu autorităţile române. În acelaşi timp, CITR va lucra la valorificarea activelor neutilizate în activitatea curentă de producţie a energiei termice, precum şi la recuperarea creanţelor înregistrate faţă de terţi. Realizarea planului se va desfăşura pe o perioadă de trei ani, iar implementarea mecanismului de transfer a CET Palas către stat este estimată la o perioadă de cel puţin opt luni.
Domnul Vergil Chiţac, Primarul Municipiului Constanta a menţionat: „Salutam acest nou pas în eliberarea CET de povara trecutului îndepărtat. Municipiul Constanţa are nevoie de CET iar Primăria face paşii necesari pentru a ni-l aduce. Continuam astfel construcţia unei infrastructuri energetice moderne.”
Societatea Electrocentrale Constanţa SA este unicul producător de energie termică sub formă de apă fierbinte (peste 95%) necesară încălzirii şi preparării apei calde menajere, ce furnizează agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al consumatorilor din Municipiul Constanţa. Societatea deţine termocentrala CET Palas, pusă în funcţiune în anul 1970. Combustibilul utilizat pentru producerea energiei termice este gazul natural.
Societatea Electrocentrale Constanţa SA a fost înfiinţată în 2014, ca urmare a divizării Electrocentrale Bucureşti S.A., având ca obiect de activitate producerea de energie electrică în cogenerare, producerea şi transportul energiei termice sub formă de apă fierbinte.
Electrocentrale Constanţa SA este încadrată în categoria infrastructurilor critice naţionale (ICN), aflându-se sub protecţia şi reglementarea specială asigurată de O.U.G nr. 98/2010 privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice.
CITR este liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România încă din 2008. Cu o experienţă de peste 20 de ani pe piaţa insolvenţei şi aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro şi distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile româneşti de impact.
CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viaţa unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.