Premierul Dacian Cioloş a declarat luni, la Cluj, la inaugurarea Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, un proiect de 62 de milioane de lei, că acesta ”ar trebui să contribuie la relansarea agriculturii româneşti”. Cioloş a menţionat că, deşi ”sunt ţări care ne-au luat-o înainte”, nu trebuie să luptăm pentru recuperara decalajului, ci trebuie ”să avem curajul de a face lucruri pe care alţii nu le-au făcut”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Vă încurajez să mergeţi mai departe şi cred că generaţiile viitoare de dezvoltare economică în toate domeniile nu vor putea trece peste aportul IT-ului, iar la Cluj există un potenţial extraordinar. Sunt convins că şi în agricultură, IT-ul poate revoluţiona acest domeniu şi insist pentru că la Cluj există potenţial şi poate fi valorificat. Ceea ce veţi face aici şi ce se întâmplă în alte universităţi de ştiinţe ale vieţii din ţară, ar trebui să contribuie la relansarea cercetării agronomice româneşti. Cercetarea fundamentală este esenţială şi România are mult de recuperat. Avem nevoie mai ales pentru ca potenţialul din agricultură să fie valorificat şi trebuie să trecem la o nouă etapă a dezvoltării agriculturii şi a horticulturii”, a declarat Dacian Cioloş, luni, la Cluj.

Premierul susţine că deşi alte ţări sunt înaintea României în domeniul horticulturii, noi nu trebuie să luptăm pentru recuperarea decalajului, ci trebuie să inovăm şi să ”avem curajul de a face lucruri pe care alţii nu le-au făcut”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Sunt ţări care ne-au luat-o înainte, inclusiv în domeniul horticulturii, dar nu trebuie să ne luptăm să recuperăm decalajul, ci trebuie să inovăm, să trecem la o nouă etapă şi să avem curajul de a face lucruri pe care alţii nu le-au făcut. Putem contribui la evoluţia în domeniu şi vă îndemn să nu vă gândiţi să recuperaţi decalajul faţă de ţările vecine, ci cum am putea face altceva faţă de ce au făcut ei. Este foarte important ca această investiţie, dincolo de aportul didactic, să se regăsească în câmp şi în producţia horticolă. Sunt convins că, lăsând frâu liber capacităţii de inovare, veţi găsi modalităţi prin care şcoala agronomică să marcheze noi puncte, iar această generaţie să îşi aducă contribuţia la creşterea economică. Guvernul va fi alături de cei care vor să inoveze”, a declarat Cioloş.

Premierul a mai spus că institutul de cercetări horticole al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) reprezintă un model pentru modul în care un proiect poate fi început de un guvern şi continuat de un altul, catalogând acest lucru ca fiind o dovadă de normalitate.

”Este un institut care crează infrastructura necesară pentru universitate, pentru clujeni şi nu numai, ceea ce este un lucru foarte bun pentru agricultura din România. Îndrăznesc să sper că această investiţie va depăşi graniţele Clujului. Admir evoluţia din aceşti ani în infrastructura educaţională şi de cercetare. Pot să spun că USAMV nu mai seamănă cu ce am lăsat eu aici în 1994. Am urmărit evoluţia ei şi îi felicit pe cei care au contribuit. Salut faptul că avem un proiect care arată capacitatea de colaborare şi capacitatea de a asigura continuitate de la un guvern la altul şi asta arată că intrăm într-o stare de normalitate”, a spus Dacian Cioloş..

Premierul Dacian Cioloş a participat, luni, la inaugurarea Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, un centru de cercetare al USAMV Cluj, în valoare de 62 de milioane.

”Dotarea institutului cu echipamente şi tehnică de înaltă clasă, care răspunde standardelor naţionale şi internaţionale în domeniu, are o contribuţie importantă la creşterea capacităţii de cercetare a USAMV Cluj Napoca, prin dezvoltarea infrastructurii de CD şi atragerea de tineri şi de specialişti de înaltă calificare”, spun reprezentanţii universităţii.

Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt studenţii, masteranzii, doctoranzii, postdoctoranzii, actualii şi viitorii cercetători ştiinţifici din USAMV Cluj Napoca, precum şi cadrele didactice ale USAMV Cluj Napoca, dar şi alţi cercetători, din ţară sau din străinătate, participanţi la programele de cercetare derulate în cadrul unor proiecte naţionale şi internaţionale, fermierii şi intreprinderile de profil, în calitate de beneficiari ai consultanţei şi rezultatelor cercetărilor (reţete, control calitate, monitorizare activitate etc), institutele şi staţiunile de cercetare cu profil horticol.

Institutul, cu o suprafaţă de 9.732,70 mp, are o clădire de patru etaje, în care se află 46 de laboratoare de cercetare, 23 de spaţii de depozitare care deservesc în mod direct aceste laboratoare, 35 de birouri ale cercetătorilor, o sală de conferinţe pentru diseminarea rezultatelor cercetării, biblioteca şi baza de date, un centru de valorificare a cercetării, sere interioare pentru cercetare aplicată, precum şi alte spaţii tehnice şi administrative necesare funcţionării.

După evenimentul de inaugurare a institutului, Dacian Cioloş va vizita o fermă privată de lângă Cluj-Napoca.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.