Consiliul Concurenţei a solicitat Ministerului Transporturilor eliminarea criteriului de selecţie privind vechimea pe traseu la încredinţarea transportului de persoane prin curse interjudeţene, deoarece se blochează accesul la piaţă a altor operatori, a declarat pentru News.ro preşedintele autorităţii, Bogdan Chiriţoiu.
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat recent că transportatorii vor organiza proteste pe 26 şi 27 septembrie, între orele 09.00-15.00. Organizaţiile îşi exprimă astfel dezaprobarea faţă de un proiect de Ordin al ministrului Transporturilor, proiect care “modifică în proporţie de 99% legislaţia în domeniu”, după care funcţionează transportul interjudeţean, cât şi cel judeţean.
“Noi am atras atenţia Ministerului Transporturilor în mod constant şi repetat asupra faptului că menţinerea criteriului privind vechimea pe traseu crează un avantaj operatorului de transport ce a mai activat deja pe acea rută. În acest fel, i se consolidează poziţia/prezenţa pe acel traseu şi, în acelaşi timp, se închide, practic, piaţa pentru alte companii care oferă condiţii tehnice, de siguranţă şi de confort mai bune”, a declarat pentru News.ro preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Ca urmare, autoritatea de concurenţă a propus introducerea în reglementările naţionale pentru acordarea traseelor de transport persoane prin curse interjudeţene a unor criterii obiective, cum ar fi înlocuirea criteriului “vechimea pe traseu” cu “experienţa în domeniul transportului rutier de persoane”.
“În acest fel, se va crea o presiune mai mare asupra companiilor care concurează pentru a obţine un traseu”, a mai declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat marţi că primăria Capitalei a aprobat cererea de protest a transportatorilor, pentru miercuri şi joi, 26-27 septembrie, în faţa sediului Ministerului Transporturilor, între orele 9:00-15:00.
La protest sunt aşteptate 700 de persoane şi 500 de autocare şi microbuze.
"Ne exprimăm dezacordul faţă de subpunctul de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social, privind proiectul de Ordin al ministrului Transporturilor care va distruge întregul domeniu al Transporturilor rutiere. Cerem scoaterea de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social proiectul de Ordin al ministrului Transporturilor pentru modificarea şi completarea Normelor Metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe ale acestora, stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr 27/2011, privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului Transporturilor şi intrastructurii nr 980/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Doar dacă se va retrage proiectul de pe ordinea de zi, protestul va fi anulat. De asemenea, cerem modificarea Legii taximetriei şi a celei care reglementează activitatea 'rent a car'. Am depus solicitări la Ministerul Transporturilor, în repetate rânduri”, a declarat Ion Comuşi, prim vicepreşedinte COTAR.
Acesta spune că doreşte ca activitatea de ”rent a car” să fie trecută în administraţia ARR, ”pentru a exista o mai bună coordonare şi funcţionare a acesteia".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.