Autorităţile chineze au promis vineri un nou sprijin pentru întreprinderile de stat, pentru a le permite să cumpere apartamente nevândute, într-un efort care ar putea ajuta dezvoltatorii să obţină mai multe finanţări pentru a finaliza construcţia proprietăţilor prevândute, transmite CNBC.
Acestea şi alte măsuri anunţate vineri au marcat cele mai recente eforturi ale Beijingului de a aborda problemele din sectorul imobiliar masiv.
”Cred că este încurajator faptul că politica (guvernului) face o schimbare de direcţie, încercând să susţină piaţa imobiliară”, a spus Zhu Ning, profesor de finanţe la Universitatea Tsinghua şi autor al cărţii ”China’s Guaranteed Bubble”.
Viceguvernatorul Băncii Populare a Chinei, Tao Ling, a declarat vineri reporterilor, într-o şedinţă de informare, că banca centrală va oferi instituţiilor financiare 300 de miliarde de yuani (42,25 miliarde de dolari) pentru a împrumuta întreprinderilor de stat locale (SOE), astfel încât acestea să poată cumpăra apartamente nevândute care au fost deja construite.
Banca centrală se aşteaptă ca sprijinul financiar să elibereze 500 de miliarde de yuani pentru astfel de achiziţii, pe care întreprinderile de stat le-ar putea transforma în locuinţe la preţuri accesibile.
Companiile imobiliare pot folosi apoi fondurile câştigate din acele vânzări pentru a finaliza construcţia altor apartamente, a spus banca centrală.
În ceea ce priveşte proprietăţile neterminate, prevândute, directorul adjunct al Administraţiei Naţionale de Reglementare Financiară, Xiao Yuanqi, a declarat reporterilor că băncile comerciale au oferit împrumuturi de 935 de miliarde de yuani pentru a finaliza construcţia proiectelor incluse pe lista albă, de când programul a fost lansat în ianuarie.
”Achiziţia guvernului a inventarului de locuinţe poate injecta mai multe lichidităţi dezvoltatorilor, care ar putea avea apoi mai multe resurse pentru livrarea de locuinţe. În cele din urmă, guvernul a intervenit în calitate de cumpărător de ultimă instanţă”, a declarat Larry Hu, economist şef la Macquarie, pentru CNBC.
El a spus că, ”în această etapă, implementarea politicilor aparţine în principal întreprinderile de stat şi guvernele locale, dar resursele lor pot fi prea limitate pentru a muta acul la nivel macro. Mai târziu, s-ar putea să vedem mai multe eforturi din partea guvernului central”, a spus el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.