Piaţa de self-storage (depozite de închiriat) din România devine o piaţă stabilă, ajungând la 25.000 mp închiriabili în 2022, ceea ce reprezintă o cotă de 0,2% din suprafaţa totală de astfel de soluţii de depozitare în Europa, potrivit unui raport al companiei de consultanţă CBRE. Acesta arată că piaţa de auto-depozitare (self-storage) din întreaga Europă a avut un an record în 2021, în condiţiile în care volumul total al investiţiilor a ajuns la 650 milioane euro, de 3,5 ori mai mult decât în 2020.
”Piaţa de self-storage (depozite de închiriat) din România devine o piaţă stabilă, ajungând la 25.000 mp închiriabili în 2022, ceea ce reprezintă o cotă de 0,2% din suprafaţa totală de astfel de soluţii de depozitare în Europa”, potrivit raportului special European Self Storage Industry lansat de CBRE, liderul pieţei de consultanţă imobiliară.
La finalul primul trimestru din 2022, 43% din suprafaţa închiriabilă era ocupată, aşteptările fiind ca gradul de ocupare să crească în viitorul apropiat.
Conform raportului CBRE, în România 43% din acest tip de depozite sunt închiriate de persoane fizice, iar 57% din unităţile de depozitare cu auto-servire sunt închiriate de companii, ceea ce reprezintă cel mai mare procent din Europa. Astfel, în ceea ce priveşte închirierea de spaţii de depozitare de către companii, România este urmată de Polonia (48%), Cehia (45%) şi Spania (39%).
În acelaşi timp, în România chiria medie pentru spaţiile de depozitare de tip self-storage este de 126 de euro pe metru pătrat pe an, a doua cea mai ieftină chirie din Europa după Letonia (96 de euro/mp/an), în timp ce chiria medie în Europa este de 290 de euro/mp/an.
"Self-storage este un produs nou în întreaga Europă, conturându-se anul acesta în ţara noastră ca o opţiune valoroasă atunci când este necesar un spaţiu de depozitare identificabil şi închiriabil pe termen mediu/scurt rapid şi uşor. Fiind o alternativă de depozitare cu numeroase beneficii atât pentru companii, cât şi pentru persoane fizice, estimăm că interesul şi cererea pentru servicii de self-storage vor avea o evoluţie spectaculoasă. Evenimentele din ultimii doi ani au avut un impact pozitiv asupra pieţei de self-storage şi au contribuit din plin la creşterea acesteia şi la evoluţia dinamică pe care o prognozăm", spune Daniela Gavril, head of research CBRE România.
Piaţa de auto-depozitare (self-storage) din întreaga Europă a avut un an record în 2021, în condiţiile în care volumul total al investiţiilor a ajuns la 650 mil. euro, de 3,5 ori mai mult decât în 2020. Mai mult, în ultimii cinci ani, numărul de locaţii a crescut cu 70%, însumând peste 5.400 de locaţii de depozitare, cu aproximativ 11,5 milioane mp de spaţii închiriabile în toate ţările europene. Cu o cotă de piaţă de aproape 40%, Marea Britanie este lider de piaţă în ceea ce priveşte stocul, urmată de Franţa şi Spania.
Majoritatea operatorilor de profil au înregistrat o rată de ocupare de peste 85% în Europa, potrivit raportului European Self Storage Industry. Toate ţările au raportat o creştere a nivelului de ocupare în timpul pandemiei. În top se află Danemarca şi Cehia, care au atins un grad de ocupare de 92% fiecare, urmate de Elveţia (88%) şi Belgia (87%).
"După cum arată cercetările noastre, operatorii intenţionează să crească numărul de locaţii de self-storage, având în vedere extinderea globală a comerţului electronic. Astfel, ne aşteptăm la o creştere a pieţei de self-storage, inclusiv în România, unde acest serviciu devine din ce în ce mai atractiv", explică Daniela Gavril, head of research CBRE România.
Industria de self-storage este considerată un business ecologic deoarece impactul său asupra mediului este foarte scăzut în comparaţie cu alte sectoare, datorită numărului limitat de persoane la faţa locului şi a consumului minim de energie. În plus, operatorii intenţionează să reducă consumul de energie prin punerea în aplicare a unor practici durabile, cum ar fi iluminatul cu LED-uri, detectoare infraroşii pasive, ambalaje reciclabile, panouri solare, acoperişuri verzi şi puncte de încărcare a maşinilor electrice.
CBRE Group, Inc. (NYSE: CBRE), cu sediul central în Dallas, este cea mai mare companie de servicii comerciale şi investiţii în real estate din lume, pe baza veniturilor din 2020. Compania are peste 100.000 de angajaţi şi deserveşte clienţi din peste 100 de ţări. CBRE oferă o gamă extinsă de servicii integrate, inclusiv administrare şi coordonare de tranzacţii şi management de proiecte, managementul proprietăţii, administrarea investiţiilor, evaluare, închiriere de proprietăţi, consultanţă strategică, vânzări de proprietăţi, servicii ipotecare şi servicii de dezvoltare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.