Există tot mai multe cazuri de excludere a asociaţilor indezirabili dintr-o companie, pe măsură ce numărul firmelor a crescut, dar, pentru asta, este nevoie de o hotărâre judecătorească, a anunţat, joi, firma de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.
Dacă un asociat nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate ori săvârşeşte anumite fapte potrivnice intereselor societăţii comerciale, existenţa şi activitatea acesteia sunt ameninţate, potrivit avocaţilor. Asociatul indezirabil poate fi exclus, legea societăţilor comerciale nr. 31/1990 incluzând prevederi clare în acest sens. Pentru a face acest lucru este nevoie de o hotărâre judecătorească, prin urmare este bine să se apeleze la un avocat specializat în litigii comerciale, recomandă avocaţii societăţii.
”De-a lungul anilor, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii a reprezentat diverse societăţi în vederea excluderii asociaţilor indezirabili. De asemenea, societatea a reprezentat asociaţi care reclamau faptul că au fost excluşi pe nedrept din societate. Acest tip de procedură este tot mai des întâlnită în rândul societăţilor comerciale, mai ales că numărul acestora este în creştere”, a spus Radu Pavel, avocat coordonator al societăţii de avocaţi.
Astfel, în primele patru luni ale anului 2019, în România s-au înfiinţat 28.850 de societăţi cu răspundere limitată. Numărul total de societăţi pe acţiuni, întreprinderi familiale, SRL-uri şi PFA-uri înfiinţate în primele patru luni din 2019 a fost de 48.800, în creştere cu peste 17% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
Potrivit art. 222 din legea societăţilor comerciale 31/1990, pot fi excluşi din societate asociaţii în nume colectiv, cei comanditaţi, cu răspundere limitată sau nelimitată. Legea 31/1990 prezintă patru situaţii în acest sens.
”Asociatul care, pus în întârziere, nu aduce contribuţia financiară la care s-a obligat – este acel asociat care nu aduce la timp acea contribuţia financiară pe care s-a angajat că o va aduce, în cadrul adunării asociaţilor. Excluderea asociatului nu înlătură suportarea de către acesta a consecinţelor faptelor sale şi anume plata despăgubirilor şi, după caz, a dobânzilor”, se arată în comunicat.
O altă situaţie este reprezentată de asociaţii cu răspundere nelimitată în stare de faliment sau care au devenit legalmente incapabili – sunt asociaţii în nume colectiv sau asociaţii comanditaţi din societatea în comandită simplă.
”Legea prevede două ipoteze distincte care îndreptăţesc excluderea acestora: survenirea stării de faliment şi instalarea stării de incapacitate legală a asociaţilor, când acestora li se interzice să mai ocupe această poziţie sau să ia parte la anumite contracte”, se arată în comunicat.
Totodată, este vizat şi asociatul cu răspundere nelimitată care se amestecă fără drept în administraţie ori contravine dispoziţiilor art. 80 şi 82 – vizează acei asociaţi cu răspundere nelimitată care şi-au încălcat obligaţiile statutare. Măsura este aplicabilă asociaţilor (în special celor comanditari) care, neavând calitatea de administratori ai societăţii, intervin fără drept în operaţiunile de administrare.
O altă situaţie vizează asociatul administrator care comite fraudă în dauna societăţii sau se serveşte de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora, este cea de-a patra situaţie prevăzută de lege care justifică excluderea.
”Potrivit legii societăţilor comerciale, situaţiile prezentate au un caracter exemplificativ, iar nu limitativ. Neînţelegerile grave între asociaţi, care împiedică funcţionarea societăţii, sunt un temei necesar şi suficient pentru excluderea asociaţilor perturbator. Excluderea se va face cu condiţia ca soluţia să deblocheze activitatea societăţii şi fără a compromite major patrimoniul acesteia”, se arată în comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.