Bursele europene au închis vineri în scădere, în condiţiile în care investitorii au evaluat o serie de decizii ale băncilor centrale şi date economice, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat sesiunea în declin cu 0,69%, acţiunile băncilor scăzând cu 1,5%, în timp ce titlurile companiilor de utilităţi au reuşit un câştig de 0,1%.

Indicele german DAX a coborât cu 0,5%, CAC 40 ,al bursei din Paris, cu 0,56% şi FTSE 100, al bursei londoneze, cu 0,42%. Indicele italian FTSE MIB a scăzut cu 1,09% şi IBEX 35, al bursei din Madrid, cu 1,15%.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Acţiunile Carlsberg au scăzut cu 9% după ce producătorul britanic de băuturi răcoritoare Britvic a confirmat că a respins două propuneri de preluare, nesolicitate, de la gigantul danez al băuturilor, spunând că cea mai recentă ofertă, de 1.250 de pence pe acţiune, ”subevaluează în mod semnificativ” compania.

Acţiunile Britvic au crescut cu 9% în urma anunţului.

Pieţele de acţiuni au scăpat în mare măsură de negativitatea de săptămâna trecută, după ce partidele populiste de extremă dreapta au obţinut câştiguri puternice la alegerile pentru Parlamentul Uniunii Europene.

Chiar şi indicele CAC 40 al Franţei a înregistrat un câştig săptămânal după ce a fost lovit de anunţul şoc al alegerilor din ţară, deşi euro rămâne în defensivă, în timp ce investitorii se pregătesc pentru o potenţială victorie a extremei drepte în a doua mare economie din zona euro.

Volatilitatea opţiunilor sugerează că traderii văd un risc mai mare de mişcări mari ale euro, provenite din Franţa, decât în ​​cazul lirei sterline, ca urmare a viitoarelor alegeri din Marea Britanie, potrivit Reuters.

Atenţia în această săptămână s-a îndreptat către deciziile băncilor centrale, deoarece Banca Naţională Elveţiană a anunţat că va reduce ratele dobânzilor cu 0,25 puncte procentuale, până la 1,25%. BNS a devenit prima bancă centrală importantă care a redus dobânzile, în martie.

Între timp, Banca Angliei a menţinut ratele dobânzilor neschimbate, la un maxim din ultimii 16 ani, de 5,25%.

Banca centrală a Norvegiei a menţinut, de asemenea, dobânzile, joi.

Datele publicate vineri au arătat că volumul vânzărilor cu amănuntul din Marea Britanie a crescut cu 2,9% în mai, cu mult peste aşteptările pentru o creştere de 1,5% şi revenind de la o performanţă slabă în aprilie, când cumpărătorii au fost descurajaţi de vremea umedă.

”După un început lent al anului, comercianţii cu amănuntul se pot bucura de revenirea vânzărilor cu amănuntul la timp pentru vară – o perioadă în care evenimentele sportive majore, de la EURO la Jocurile Olimpice, vor îmbunătăţi probabil mediul de tranzacţionare”, a declarat Deann Evans, director general pentru regiunea EMEA la Shopify.

Alte anunţuri de vineri au inclus încrederea în economie a mediuluji de afaceri francez, care a rămas constantă pentru a treia lună consecutivă, şi indicii managerilor de achiziţii germani şi britanici, care au arătat în general o încetinire a recentei creşteri a activităţii afacerilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.