Bursele europene au închis vineri în creştere, susţinute de datele economice pozitive din această săptămână, urmând tendinţa pozitivă globală, în timp ce investitorii fac bilanţul multitudinii de date economice publicate în această săptămână, transmite CNBC.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat tranzacţiile de vineri în creştere cu 0,9%, iar dintre sectoarele economice, acţiunile auto au crescut cu 3,6%, iar cele din minerit cu 2,2%.
Acţiunile din sectorul petrolului şi gazelor au fost printre puţinele sectoare care au înregistrat pierderi, cu un declin de 0,4%.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Titlurile Volkswagen au înregistrat cea mai mare creştere din sectorul auto, de peste 11,2%, după ce producătorul auto a publicat previziuni peste aşteptări pentru 2023. În toată Europa, datele privind inflaţia au fost peste aşteptări.
O estimare semnal pentru zona euro a arătat că inflaţia generală a încetinit de la 8,6% la 8,5%, dar aceasta a fost peste o estimare consens, în timp ce inflaţia de bază a crescut de la 5,3% la 5,6%.
Creşterea preţurilor s-a accelerat în mod neaşteptat în Germania, Franţa şi Spania.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat joi că atingerea ţintei de 2% a inflaţiei va dura şi că creşterea dobânzii cheie semnalată anterior pentru martie, de 0,50 de puncte procentuale, este încă în aşteptare.
Indicele PMI privind producţia din zona euro a arătat o scădere faţă de luna precedentă, deşi S&P Global a declarat că a fost scăzut de stocurile de achiziţii şi că volumele de producţie din bloc s-au stabilizat în general.
Pieţele globale au primit un impuls joi din partea comentariilor preşedintelui Rezervei Federale din Atlanta, Raphael Bostic, care a spus că este ”ferm în favoarea” creşterilor de un sfert de punct procentual a dobânzii cheie şi că banca centrală a SUA ar trebui să meargă ”încet şi constant”.
Un semnal pozitiv pentru economia globală a venit miercuri, când Biroul Naţional de Statistică al Chinei a raportat că indicele oficial privind intenţiile de achiziţii ale managerilor a crescut la 52,6 în februarie, cel mai mare din aprilie 2012. Un alt sondaj a arătat că activitatea serviciilor s-a accelerat în cel mai rapid ritm din ultimele şase luni.
Indicele DAX al bursei din Frankfurt a crescut cu 1,64%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0.9%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,04%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a crescut cu 1,56%.
Pieţele din Asia-Pacific au evoluat vineri în creştere, în cea mai mare parte.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.