Pieţele bursiere din Europa au închis luni în creştere cu peste 2%, în contextul în care investitorii au reacţionat pozitiv la ştirile privind scutirile temporare de la noile tarife vamale americane pentru anumite produse tehnologice, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Indicele pan-european Stoxx 600 a închis cu o creştere de 2,7%. În Marea Britanie, FTSE 100 a urcat cu 2%, indicele DAX al bursei din Frankfurt a crescut cu 2,6%, iar CAC 40 din Paris a câştigat 2,4%.

Acţiunile din sectorul petrolier şi de gaze naturale au curcat cu 3%, în pofidaprognozelor privind scăderea preţului petrolului în 2025. Sectorul bancar a avansat cu aproape 3%.

Titlurile gigantului farmaceutic danez Novo Nordisk au crescut cu 3,7% după ce rivalul american Pfizer a anunţat oprirea dezvoltării pastilei sale experimentale pentru slăbit, în urma unui caz de afectare hepatică.

După închiderea şedinţei de tranzacţionare, compania de lux LVMH a raportat o scădere de 3% a vânzărilor din primul trimestru, până la 20,3 miliarde de euro (23,1 miliarde dolari), sub estimările analiştilor LSEG, care indicau 21,2 miliarde euro.

Politica comercială agresivă şi schimbătoare a preşedintelui american Donald Trump a generat una dintre cele mai volatile perioade din istoria recentă a pieţelor globale. Deşi a început anul în forţă şi a depăşit performanţele burselor americane, indicele Stoxx 600 a pierdut peste 8% în aprilie, în timp ce S&P 500 din SUA a scăzut cu 4,43%.

În weekend, autorităţile americane au anunţat că telefoanele inteligente, computerele şi alte dispozitive electronice vor fi temporar exceptate de la noile tarife de 125% impuse importurilor din China, precum şi de la tariful de bază de 10% pentru alte ţări. Cu toate acestea, tariful general de 20% pe toate bunurile din China rămâne în vigoare.

Trump a declarat duminică că va anunţa în această săptămână nivelul tarifar pentru importurile de semiconductori, potrivit NBC News.

Rămân întrebări cheie pentru pieţe: cât va dura această pauză a tarifelor americane şi în ce măsură alte state vor reuşi să negocieze fără a răspunde cu propriile măsuri tarifare. Uniunea Europeană a decis, la rândul ei, să suspende pentru 90 de zile aplicarea contramăsurilor tarifare, pentru a deschide calea către negocieri.

Pieţele valutare şi obligaţionare au resimţit şi ele efectele acestor evoluţii. Euro a atins cel mai ridicat nivel în raport cu dolarul american din ultimii trei ani. Randamentul obligaţiunilor americane pe 10 ani a crescut de la 3,99% la începutul săptămânii trecute, până la 4,49% vineri, în timp ce diferenţa faţă de randamentul obligaţiunilor germane a cunoscut cea mai amplă extindere săptămânală din 1990 încoace.

Între timp, investitorii se pregătesc şi pentru debutul sezonului de raportări financiare pentru primul trimestru, într-un mediu comercial marcat de incertitudine.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.