Bursele au crescut puternic la nivel mondial, iar euro s-a apreciat faţă de dolar, miercuri, pentru a şaptea şedinţă de tranzacţionare consecutivă, evoluţii care indică un apetit ridicat pentru plasamente riscante, pe fondul relaxării restricţiilor legate de coronavirus şi a speranţelor pentru noi măsuri monetare de stimulare a redresării economice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Investitorii au vândut active considerate sigure, cum ar fi aurul şi obligaţiunile guvernamentale, în urma unor date economice încurajatoare din China şi a speranţelor că ce a fost mai greu din impactul crizei coronavirusului a trecut.

Declinul preţurilor aurului s-a accentuat, în timp ce indicele global MSCI, care include indici burseri din 49 de ţări, a urcat la cel mai ridicat nivel atins din 6 martie, iar randamentul obligaţiunilor germane pe termen de 10 ani a stins cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii aprilie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Contractele futures pentru aur au scăzut cu 27,4 dolari, la 1.697,8 dolari uncia, fiind pentru prima oară într-o săptămână când aurul a fost cotat sub 1.700 de dolari uncia.

Euro a urcat cu 0,6%, la 1,1237 dolari pe unitate, iar din 25 mai s-a apreciat cu peste 3%.

Preţul cuprului a atins cel mai ridicat nivel din luma martie, susţinut de perspectiva unei cereri mai mari din partea Chinei, după ce sectorul serviciilor a revenit la creştere în aprilie, pentru prima oară din ianuarie, potrivit unui sondaj privat.

Dolarul a scăzut la un minim al ultimelor 11 săptămâni faţă de un coş de valute, dar creşterea puternică a acţiunilor a  dat tonul optimismului investitorilor. Bursele din Paris şi Frankfurt au urcat cu peste 3%, iar indicele Dow Jones a avansat cu 2%, susţinut de creşterea acţiunilor Boeing.

Indicele global MSCI a crescut cu 1,67%, fiind cu mai puţin de 9 puncte procentuale sub un maxim istoric atins în februarie. Indicele pan-european STOXX 600 a urcat cu 2,54%.

La New York, indicele  Dow Jones Industrial Average a crescut cu 2,05%, S&P 500 cu 1,36%, iar Nasdaq Composite cu 0,78%.

Acţiunile Boieng au avansat cu aproape 13%, în urma anunţului companiei Third Point, a investitorului miliardar Daniel Loeb,că a cumpărat o participaţie la producătorul de avioane.

Datele au arătat o stabilizare a pieţei muncii în SUA, angajatorii privaţi concediind 2,76 de milioane de angajaţi, săptămâna trecută, faţă de pierderile aşteptate de analişti, de 9 milioane de locuri de muncă.

Institute for Supply Management’s (ISM) a anunţat că activităţile din sectorul serviciilor au revenit de la cel mai redus nivel din 11 ani, atins în luna mai.

Un alt sondaj a arătat că activităţile de afaceri din zona euro au înregistrat o nouă contracţie în luna mai. Există însă semne că a fost depăşită cea mai dificilă perioadă, dar redresarea va fi lentă.

Preţul petrolului s-a retras, după ce a depăşit nivelul de 40 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din luna martie, apărând îndoieli legate de momentul şi amploarea  unei posibile prelungiri a acordului de reducere a producţiei de ţiţei decătre OPEC şi aliaţii acesteia.

Petrolul de referinţă pe piaţa americană a închis în urcare cu 48 de cenţi, la 37,29 dolari pe baril. Cotaţia petrolului Brent a avansat cu 22 de cenţi, la  39,79 dolari pe baril.

Indicele dolarului a scăzut cu 0,284%.

Analiştii anticipează că Banca Centrală Europenă va suplimenta achizişiile de obligaţiuni, la şedinţa de politică monetară de joi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.