Bursa românească a crescut cu 35 de procente în 2019, cea mai mare performanţă a ultimului deceniu, iar în 2020 urmează intrarea în rândul pieţelor emergente, a anunţat vineri Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Piaţa de capital din România a încheiat în 2019 unul dintre cei mai buni ani din istoria recentă în ceea ce priveşte ritmul de creştere înregistrat. Indicele BET, care include cele mai tranzacţionate 16 companii listate cu excepţia SIF-urilor, a livrat un randament de 35% în 2019, cea mai mare performanţă a ultimului deceniu. La nivelul Uniunii Europene, România a cunoscut a doua cea mai mare ascensiune, fiind devansată doar de Grecia (+49%). Luând în calcul şi dividendele, companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi incluse în indicele BET-TR au consemnat o creştere de 47%”, precizează BVB într-un comunicat.

Valoarea totală de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni a fost de peste 2 miliarde euro pe parcursul întregului an 2019. La finalul lunii decembrie, valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB era de 111,5 miliarde lei, echivalentul a 23,3 miliarde euro.

”Anul 2019 a fost anul în care am construit: am pus bazele Contrapărţii Centrale, entitate fundamentală pentru dezvoltarea lichidităţii pieţei, şi am îndeplinit toate criteriile pentru a fi promovaţi la statutul de piaţă emergentă secundară”, a declarat Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat, pe 26 septembrie 2019, că România va fi promovată de la statutul de piaţă de frontieră la statutul de piaţă emergentă secundară. Decizia va intra în vigoare în septembrie 2020.

Mecanisme noi pentru diminuarea şi transferul riscurilor 

Pentru dezvoltarea pieţei locale, BVB şi parteneri din domeniul energetic şi financiar au înfiinţat, pe 4 noiembrie 2019, CCP.RO Bucharest, compania care va găzdui infrastructura care va permite relansarea pieţei derivatelor în România şi va asigura mecanisme noi pentru diminuarea şi transferul riscurilor pentru pieţele operate de BVB şi OPCOM, contribuind la creşterea încrederii şi activităţii pe aceste pieţe.

”Priorităţile pentru 2020 vizează continuarea logică a acestei construcţii: procesul de autorizare şi implementare a Contrapărţii Centrale, ceea ce va permite relansarea pieţei de instrumente derivate, eficientizarea operaţiunilor bursiere pentru participanţii la piaţa de capital şi promovarea companiilor româneşti în rândul indicilor FTSE Russell pentru pieţe emergente şi, nu în ultimul rând, continuarea eforturilor pentru îmbunătăţirea semnificativă a participării populaţiei la piaţa de capital”, a mai spus directorul general al operatorului pieţei de capital.

Acţiunile companiilor româneşti care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a fi incluse în indicii FTSE Russell sunt Romgaz, Banca Transilvania şi BRD-Groupe Societe Generale. Alte cinci companii ar prea intra în indicii FTSE Russell dacă vor îndeplini la următoarele evaluari criteriul de lichiditate. Cele cinci companii sunt: Electrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Transelectrica şi Transgaz.

BVB a aprobat, la finalul anului trecut, programul pilot destinat intermediarilor care activează sau care intenţionează să activeze ca Market Maker pentru acţiuni, în vederea îmbunătăţirii lichidităţii acţiunilor respective. Prin această actualizare, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, obiectivul vizat este ca Market Making-ul să atingă cel puţin 15% din totalul activităţii de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni.

”Anul 2020 poate fi unul şi mai bun pentru bursa românească în măsura în care statul reia procesul, îngheţat în ultimii cinci ani, de a lista pe bursă pachete minoritare în companii în care este acţionar, precum Hidroelectrica sau CEC Bank. Pentru o mai mare relevanţă, ponderea companiilor româneşti listate la bursă ca pondere in PIB ar trebui să se dubleze şi să ajungă la 20% în următorii 10 ani, iar acest lucru se poate realiza prin implicarea şi susţinerea autorităţilor statului”, a precizat CEO-ul BVB.

Listarea Hidroelectrica este aproape decisivă pentru ca România să primească statutul de piaţă emergentă şi din partea furnizorului global de indici MSCI.

  
  
  
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.