BRD, parte din grupul financiar francez Société Générale, a anunţat joi un avans de 7% al profitului net în primele nouă luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 1,142 miliarde de lei (245 milioane euro), pe fondul unui avans al veniturilor şi al rezultatelor operaţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În primele nouă luni ale anului 2018, veniturile au crescut cu +11,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent , la 2,289 miliarde lei (491 milioane euro), susţinută atât de veniturile nete din dobânzi, cât şi de veniturile neaferente dobânzilor.

”Veniturile nete din dobânzi au crescut cu +15,5% în dinamică anuală, susţinute de volume mai mari pe segmentul retail (valoarea medie a stocului de credite a crescut cu 6,9%, iar a depozitelelor cu 5,2%) si rate de dobândă la lei în creştere”, se arată în comunicat.

Totodată, cheltuielile operaţionale au crescut cu +3,9% în dinamică anuală, reflectând majorarea costurilor cu forţa de muncă şi costurile în legătură cu proiectele de transformare a băncii.

”Avansul cheltuielilor cu personalul de 9,4% an pe an a fost determinat în principal de ajustarea pachetelor de compensaţii, în contextul presiunilor din piaţa muncii. Alte cheltuieli, excluzând costurile reglementare (contribuţiile la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi Fondul de Rezoluţie) au fost mai mari cu +5,9%, determinate în principal de creşterea cheltuielilor IT ca urmare a investiţiilor ridicate determinate de proiectele de transformare a băncii”, se arată în comunicat.

Totodată, contribuţia cumulată la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie s-a înjumătăţit faţă de anul trecut, potrivit băncii. În plus, grupul BRD a înregistrat un cost al riscului pozitiv de 170 milioane lei în primele 9 luni ale anului 2018, în contextul creşterii calităţii portofoliului de credite.

”Faţă de anul precedent, costul riscului pozitiv s-a diminuat cu -37,6% ca urmare a elementelor nerecurente semnificative înregistrate în prima jumatate a anului 2017 (despăgubiri din asigurări şi vânzări de credite neperformante de 272 milioane lei în primele nouă luni ale anului 2017 faţă de 95 milioane lei în primele 9 luni ale anului 2018)”, se arată în comunicat. Rata creditelor neperformante a scăzut la 5,8% la finalul lunii septembrie 2018 faţă de 8,1% la finalul lunii septembrie 2017, în timp ce gradul de acoperire a ajuns la 73,1% în comparaţie cu 75% la finalul lunii septembrie 2017 (toţi indicatorii conform metodologiei ABE), potrivit băncii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.