Rata anuală a inflaţiei a reînceput să crească la începutul anului 2019, iar avansul a fost imprimat în mod decisiv de scumpirea semnificativă a legumelor, în contextul unor şocuri nefavorabile precum creşterea cotaţiei internaţionale a ţiţeiului, deprecierea moderată a monedei naţionale, costurile ridicate cu forţa de muncă ale companiilor şi cererea de consum robustă, potrivit raportului asupra inflaţiei publicat vineri de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în aprilie, la 4,11%, după ce urcase în martie la 4,03%, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 32,33% doar în ultimele patru luni, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

BNR a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a mărit, de la 3,1% la 3,3%, prognoza pentru decembrie 2020, în contextul în stimularea cererii interne peste potenţialul economiei şi creşterea preţului petrolului la nivel internaţional au pus presiune pe inflaţie, a anunţat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Rata anuală a inflaţiei şi-a întrerupt parcursul descendent la începutul anului 2019, în contextul în care, cu excepţia preţurilor administrate, toate marile grupe de bunuri şi servicii incluse în coşul de consum al populaţiei au contribuit la schimbarea de tendinţă a inflaţiei, potrivit raportului BNR.

”Avansul ratei anuale a inflaţiei a fost imprimat în mod decisiv de scumpirea semnificativă a legumelor. Pe plan local, recolta a fost afectată de seceta din intervalul august-octombrie 2018, care a generat deficite de ofertă în cazul cartofilor şi al altor legume şi importuri peste mediile sezoniere în lunile de iarnă”, se arată în raport.

Producerea acestui fenomen a venit într-o perioadă de depreciere a monedei naţionale atât în faţa euro, cât şi a celorlalte monede din regiune, dar şi de creştere cvasigeneralizată a preţului legumelor în rândul statelor membre ale UE, indusă de condiţiile climaterice nefavorabile, potrivit BNR.

În plus, creşterea preţurilor a venit în contextul unor şocuri nefavorabile, printre care creşterea cotaţiei internaţionale a ţiţeiului, deprecierea moderată a monedei naţionale sau majorarea substanţială a accizei pentru ţigarete, dar şi al influenţelor inflaţioniste provenind din sfera factorilor fundamentali – costurile ridicate cu forţa de muncă ale companiilor şi cererea de consum robustă, potrivit BNR.

Totodată, la creşterea preţurilor au contribuit şi produsele din tutun, ulterior majorării ample a accizei la începutul anului 2019.

”Astfel, calendarul iniţial de stabilire a accizei, care presupunea creşterea acesteia cu 2 la sută în fiecare an la data de 1 aprilie, a fost devansat prin aplicarea unui nivel cu aproximativ 8 la sută mai mare de la 1 ianuarie 2019, stabilindu-se în acelaşi timp un cuantum mai ridicat ale acesteia în anii următori. În acest context, producătorii au operat două ajustări succesive de câte 50 de bani ale preţului pachetului de ţigarete în primul trimestru al anului, puţin peste nivelul justificat de noua valoare a accizei”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.