Banca Centrală Europeană (BCE) examinează utilizarea instrumentelor derivate de către companiile energetice pentru a face pariuri uriaşe pe preţurile viitoare la energie şi combustibil, pentru a vedea dacă o astfel de activitate prezintă un risc mai mare pentru stabilitatea financiară, au spus trei persoane familiare cu problema, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Două dintre persoane au spus că investigaţia a fost declanşată de salvarea de către Germania a importatorului de gaze Uniper, care, ca şi alte firme energetice, şi-a acoperit expunerea cu derivate în valoare de zeci de miliarde de euro, depăşind cu mult valoarea energiei pe care a vândut-o.

Mişcarea BCE este primul efort major din Europa de a identifica dacă utilizarea instrumentelor derivate de către companiile energetice reprezintă o ameninţare financiară mai largă şi expune tranzacţiile în mare parte nereglementate, care însumează mii de miliarde de euro, unui control rar.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Una dintre persoane a spus că oficialii BCE au fost iniţial îngrijoraţi de faptul că companiile energetice acţionau ca nişte traderi de facto, dar fără supravegherea reglementară aplicată băncilor, care sunt obligate să deţină rezerve de numerar pentru eventualele pierderi.

Dar a existat şi o întrebare mai largă pentru oficiali: ar putea folosirea de către companiile energetice a unor instrumente atât de complexe să ameninţe stabilitatea financiară?

Prin urmare, BCE şi-a extins controlul pentru a examina potenţialele efecte domino, inclusiv asupra băncilor pe care le supraveghează.

BCE, principala autoritate financiară a zonei euro şi garant al stabilităţii financiare, a refuzat să comenteze.

Acesta va prezenta câteva dintre constatările sale în zilele următoare, au spus două dintre persoane.

Una dintre persoane a spus că instrumentele derivate reprezintă un risc din cauza cererilor obişnuite de depozitare a garanţiei în numerar pentru a susţine tranzacţiile, astfel încât tranzacţiile efectuate de firmele energetice ar putea, de asemenea, dăuna băncilor.

Oficialii BCE au discutat despre utilizarea de către Uniper  a instrumentelor derivate, au spus două dintre persoane, şi dacă aceasta a agravat problemele atunci când Moscova a oprit furnizarea de gaze Germaniei prin intermediul companiei, ca răspuns la sancţiunile occidentale privind invadarea Ucrainei de către Rusia.

La începutul acestei luni, Uniper a dezvăluit o pierdere de 40 de miliarde de euro (39 de miliarde de dolari) în primele nouă luni ale acestui an, cea mai mare din istoria corporaţiei germane.

Pe măsură ce preţurile gazelor au crescut în acest an, unii traderi şi bănci au făcut lobby asupra BCE pentru a ajuta brokerii şi casele de compensare, în timp ce se confruntau cu o criză de lichiditate pe care Equinor, cel mai mare comerciant de gaze din Europa, a estimat-o la 1.500 miliarde de euro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.