Băncile din România solicită extinderea cu 60 de zile a termenelor propuse iniţial pentru dezbaterea impactului proiectelor de legi privind plafonarea dobânzilor şi limitarea valorii recuperabile a creanţelor cesionate, au anunţat luni Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR).
În luna februarie, comisiile reunite – economică, pentru buget şi juridică - din Senat au aprobat plafonarea dobânzilor pentru creditele ipotecare şi de consum şi au votat pentru reintroducerea dreptului debitorului de a-şi răscumpăra un bun de la firma de recuperare. Băncile se declară îngrijorate de impactul acestor iniţiative legislative.
”Comunitatea bancară este profund îngrijorată de consecinţele preponderent negative, atât asupra consumatorilor cât şi asupra economiei, ce ar fi generate de potenţiala intrare în vigoare a celor trei iniţiative legislative care se află în diferite stadii de dezbatere atât în Senat (eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit), cât şi în Camera Deputaţilor (plafonarea dobânzilor şi limitarea valorii recuperabile a creanţelor cesionate)”, se arată în comunicat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Un posibil impact al acestor propuneri legislative este relevat şi de studiul de impact prezentat de către firma de consultanţă KPMG Advisory, realizat la solicitarea ARB şi CPBR.
”Studiul KPMG relevă faptul că, atât impactul individual, cât şi cel cumulat al celor trei propuneri legislative ar putea conduce la o încetinire a creşterii economice, o scădere a consumului şi investiţiilor, cât şi la o diminuare a veniturilor la bugetul de stat, pe lângă alte efecte ce vor afecta consumatorii în mod direct şi imediat. Propunerile legislative au implicaţii multiple atât la nivelul consumatorilor cât şi la nivel macroeconomic, ca urmare a impactului individual şi agregat”, se arată în comunicat.
Astfel, potrivit studiului, principalele efecte ar putea fi înăsprirea condiţiilor de creditare, reducerea creditării cu impact direct asupra reducerii consumului şi reducerea creditării pentru achiziţia de locuinţe care poate creşte presiunea asupra pieţei imobiliare. În plus, ar putea apărea o alterare a comportamentului la plată al consumatorilor şi o limitare a capacităţii instituţiilor de credit de utilizare a cesiunii de creanţă în vederea gestionării nivelului creditelor neperformante, potrivit studiului.
”În cazul propunerilor legislative privind plafonarea dobânzilor şi eliminarea caracterului de titlu executoriu al unui contract de credit, studiul KPMG arată că o potenţială reducere a creditării populaţiei cu 5% ca urmare a diminuării capacităţii instituţiilor de credit de a finanţa sectorul privat este estimată să conducă la reducerea consumului cu 1,39%, a investiţiilor cu 0,17% şi a PIB cu 1,8%”, se arată în comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...