Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), CEECAT Capital, un fond regional de private equity, şi Morphosis Capital Fund II, un fond de capital de creştere axat pe dezvoltarea şi transformarea IMM-urilor locale în jucători regionali, anunţă semnarea acordului prin care devin acţionarul majoritar în cadrul retailer-ului local, La Cocoş, deţinut de antreprenorii români Iulian şi Gianina Nica.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), CEECAT Capital, un fond regional de private equity care se asociază cu fondatori vizionari pentru a sprijini creşterea, buna guvernanţă şi responsabilitatea socială ale companiilor în Europa emergentă şi Morphosis Capital Fund II, un fond de capital de creştere axat pe dezvoltarea şi transformarea IMM-urilor locale în jucători regionali, anunţă semnarea acordului prin care devin acţionarul majoritar în cadrul retailer-ului local, La Cocoş, deţinut de antreprenorii români, Iulian şi Gianina Nica”, se arată într-un comunicat.

Parteneriatul vizează expansiunea accelerată a amprentei La Cocoş pe teritoriul României.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

„După aproape un deceniu de activitate, am realizat că pentru a ne dezvolta la nivel naţional, avem nevoie de investiţii semnificative, fără de care extinderea ar putea dura peste 15 ani. Ca fondator al lanţului La Cocoş, pot spune că această tranzacţie ne oferă resursele financiare şi expertiza necesare pentru a extinde rapid reţeaua cu un număr de locaţii format din două cifre în următorii patru ani. Obiectivul nostru comun este să consolidăm poziţia noastră de lider pe piaţa de retail alimentar din România. Sper ca toţi cei 720 de colegi, fie că sunt alături de noi de la început sau s-au alăturat pe parcurs, să vadă în acest parteneriat o oportunitate de creştere şi de consolidare”, a declarat Iulian Nica, fondator şi CEO, La Cocoş.

Fondat în 2014, La Cocoş este un retailer românesc de tip discount, care operează în prezent trei locaţii în Ploieşti şi Bucureşti. La Cocoş a înregistrat o creştere anuală de 24% a vânzărilor între 2018 şi 2022, depăşind ritmul de creştere al principalilor jucători de pe piaţa de retail alimentar din România. În 2023, compania a înregistrat venituri de 200 de milioane de euro.

 „Suntem bucuroşi să sprijinim creşterea şi expansiunea La Cocoş în România alături de co-investitorii noştri, Morphosis Capital şi CEECAT Capital. Retailul alimentar este una dintre cele mai active sectoare de interes pentru BERD, iar această investiţie reprezintă o oportunitate pentru bancă de a sprijini scalarea unui model de afaceri inovator de retail pe o piaţa atractivă precum România, condusă de Iulian Nica”, spune Tamas Nagy, co-hsead of EBRD Private Equity.

Parteneriatul dintre BERD, CEECAT Capital şi Morphosis Capital vizează dezvoltarea reţelei La Cocoş pe teritoriul României, prin deschiderea unui număr de locaţii noi format din două cifre în următorii patru ani.

”Parteneriatul este conceput pentru a valorifica la maximum expertiza fiecărei entităţi implicate. Morphosis Capital contribuie cu prezenţa sa locală solidă şi cu un palmares impresionant în dezvoltarea afacerilor româneşti, CEECAT Capital aduce experienţa regională acumulată în extinderea reţelelor de retail, demonstrată prin succesul GOMEX în Serbia, în timp ce BERD aduce experienţa acumulată de-a lungul timpului prin sprijinirea dezvoltării sectorului de retail alimentar în numeroase ţări din Europa Centrală şi de Est”, se mai arată în comunicat.

Tranzacţia a fost facilitată de firmele de avocatură Mihaela Mîndru Law Office şi Act Legal Romania, cu o echipă condusă de Christian Mîndru, Of Counsel, care au reprezentat consorţiul format din BERD, CEECAT Capital şi Morphosis Capital în ceea ce priveşte aspectele juridice. Acestea au fost sprijinite de Bryan Cave Leighton Paisner LLP, prin Carol Osbourne, partener, pentru aspectele juridice aferente legislaţiei din Marea Britanie şi de Van Campen Liem din Luxembourg, prin Christophe Balthazard, partener, pentru aspectele de drept luxemburghez. Antreprenorii Iulian şi Gianina Nica au fost reprezentaţi de Ţuca Zbârcea & Asociaţii. De asemenea, KPMG a realizat procesul de due diligence financiar, fiscal şi de ESG, iar Kearney a realizat procesul de due diligence comercial.

Fondat în 2014, La Cocoş este un retailer românesc de tip hard discounter. Cu trei magazine situate în Ploieşti şi Bucureşti, La Cocoş se adresează atât clienţilor B2C, cât şi micilor afaceri B2B, oferind un sortiment limitat, dar bine selectat de produse de larg consum.

BERD este o bancă multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat şi iniţiativa antreprenorială în 36 de economii de pe trei continente. Până în prezent, banca a investit peste 11 miliarde de euro în 547 de proiecte în întreaga ţară.

CEECAT Capital este un manager fonduri de private equity care investeşte în companii mici şi mijlocii din Europa Centrală şi de Est şi Turcia începând cu anul 2005. Baza sa de investitori include instituţii financiare globale, fonduri de pensii, fundaţii şi family offices. CEECAT Capital colaborează cu directorii generali (CEO) şi echipele de management pentru a dezvolta planuri concrete care să genereze schimbări semnificative şi de durată, nu doar în comunităţile lor, ci şi în mediul în care operează. Echipa este operaţională în cinci birouri: Londra, Luxemburg, Bucureşti, Belgrad şi Istanbul.

Morphosis Capital Cooperatief UA este un fond de private equity înfiinţat în anul 2018 de patru antreprenori români, Simona Gemeneanu, Gabriela Dumitru, Dragoş Petre şi Andrei Gemeneanu, care îşi propune să contribuie la dezvoltarea şi transformarea IMM-urilor româneşti în jucători regionali.  Fondul European de Investiţii (FEI), principala platformă de finanţare pentru IMM-urile europene, cofinanţat prin Programul Operaţional Regional, este investitorul principal al Morphosis Capital, în timp ce fondatorii înşişi sunt cofinanţatori. Morphosis Capital investeşte în companii româneşti cu potenţial ridicat de creştere din sectoare precum: servicii medicale, tehnologie, producţie şi servicii B2B, cu perspective de extindere internaţională şi EBITDA de minimum jumătate de milion de euro. Portofoliul Morphosis Capital include DocProcess, Medima Health, EMI, Cronos Med şi Stay Fit Gym. În 2023, Morphosis a realizat primul exit prin vânzarea participaţiei sale minoritare în Clinicile Dentare Dr. Leahu către Regina Maria.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.