Australienii de la Macquarie Infrastructure and Real Assets, manager de active alternative, anunţă că au finalizat tranzacţia prin care achiziţionează activele româneşti scoase la vânzare de către CEZ Group.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şapte companii româneşti (Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România) îşi schimbă astfel acţionarul începând cu data de 31 martie 2021.

”Astăzi, vânzarea activelor româneşti a fost încheiată între CEZ Group şi fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Vânzarea include în total un număr de şapte companii româneşti, inclusiv reţeaua de distribuţie a energiei electrice, furnizarea de electricitate şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, de la Fântânele – Cogealac, alături de celelalte companii. Acordul achiziţiei a fost semnat anul trecut, în luna octombrie, şi tranzacţia a fost aprobată de către Comisia Europeană – Direcţia Generală de Concurenţă şi de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării din România”, arată un comunicat.

După 18 luni de la debutul procesului de divestment, activele româneşti deţinute de Grupul CEZ au fost achiziţionate de MIRA.

Tranzacţia a fost aprobată de către Comisia Europeană – Direcţia Generală de Concurenţă şi de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

„După 15 ani ca parte din CEZ Group, companiile româneşti şi-au consolidat rolul lor în economia locală şi au contribuit semnificativ la creşterea standardelor de calitate şi inovaţie din sector. Sunt convins că MIRA, ca jucător cheie cu o importantă experienţă în domeniu şi cu o viziune de investiţii pe termen lung, va consolida şi mai mult rolul nostru şi va sprijini nivelul înalt de expertiză al echipei noastre locale pentru un portofoliu mai puternic, în beneficiul direct al economiei locale şi al clienţilor noştri”, spune Ondrej Safar, CEO CEZ România.

MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură la nivel internaţional şi este parte din Macquarie Group, aflat în top 10 companii din Australia în funcţie de capitalizarea de piaţă. În prezent, MIRA are în portofoliul său de investiţii 12.5 GW în capacităţi de energie regenerabilă şi 200.000 kilometri de reţele de distribuţie a energiei electrice din Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite ale Americii.  

„Este nevoie de o infrastructură mai puternică şi mai sustenabilă de energie pentru a facilita electrificarea în creştere a României şi tranziţia sa către o economie cu emisii scăzute de carbon. Afacerea în domeniul infrastructurii esenţiale din acest portofoliu va juca un rol important în transformarea sistemului energetic din România şi aşteptăm cu nerăbdare să ne implicăm în dezvoltarea ei continuă”, a spus Leigh Harrison, director al MIRA EMEA.

În ce priveşte tranzacţia, toate operaţiunile şi contractele vor rămâne valabile şi neschimbate pentru clienţi, angajaţi şi parteneri de afaceri.

Grupul CEZ în România este reprezentat prin nouă companii – Distribuţie Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO România, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.

După procesul de separare a activităţilor (unbundling) încheiat în anul 2007, Distribuţie Energie Oltenia (fostă CEZ Distribuţie) asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi.

Grupul CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina. Parcul eolian a însemnat o investiţie de 1,1 miliarde euro şi conţine 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a parcurilor eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012.

Totodată, începând cu 2011, Grupul CEZ în România deţine în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu. Grupul CEZ a investit în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei, capacitatea de producţie ridicându-se de la 18 MW la circa 22 MW după finalizarea procesului de modernizare.

Începând cu 2018, CEZ ESCO România oferă soluţii de eficienţă energetică în sectorul privat. Compania oferă servicii complete, de la consultanţă la proiectare, de la management de proiect, la implementare proiectelor energetice complexe (soluţii de încălzire, de răcire şi/ sau alimentare cu energie).

Procesul de divestment a început pe 9 septembrie 2019. CEZ Group a primit oferte angajante pe 25 iunie 2020. Oferta Macquarie Infrastructure and Real Assets a fost evaluată ca fiind cea mai bună ofertă. CEZ a semnat contractul pentru vânzarea activelor româneşti cu ofertantul câştigător pe 22 octombrie 2020. Tranzacţia a fost aprobată de către Comisia Europeană - Direcţia Generală de Concurenţă la Bruxelles pe 23 decembrie 2020 şi de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării din România pe 05 ianuarie 2021.

Conform acordului cu cumpărătorul, finalizarea tranzacţiei, inclusiv plata preţului achiziţiei, este planificată pentru 31 martie 2021.

Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) este unul dintre cei mai importanţi manageri de active alternative din lume. La 30 septembrie 2020, MIRA administra aproximativ 125 miliarde euro în active care sunt esenţiale în dezvoltarea sustenabilă a economiilor şi comunităţilor, incluzând 147 de afaceri în portofoliu, aproximativ 500 proprietăţi imobiliare şi 4,8 milioane de hectare de terenuri agricole. 

MIRA este parte din Macquarie Asset Management, ramura de management al activelor Macquarie Group, un grup financiar diversificat care oferă clienţilor soluţii de administrare şi finanţare a activelor, servicii bancare, de consultanţă şi de riscuri şi capitaluri pentru datorii, capitaluri proprii şi mărfuri. Fondat în 1969, Macquarie are 16.356 angajaţi în 31 pieţe. În data de 30 septembrie 2020, Macquarie gestiona active în valoare de 339,9 miliarde euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.