Firmele de asigurări din România au înregistrat un avans de 2,1% al primelor brute subscrise în primele nouă luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 7,47 miliarde de lei (1,61 miliarde de euro), în condiţiile în care piaţa asigurărilor rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, a anunţat, marţi, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
”Piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF”, se arată în comunicat.
Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu 1,65% în primele nouă luni ale anului 2018 comparativ cu perioada similară a anului anterior, în timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurări de viaţă a înregistrat o creştere de 3,96%, potrivit ASF.
”Piaţa asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) şi clasa A10 (asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului) reprezintă aproximativ 73% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 58% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurări în primele 9 luni ale anului 2018”, se arată în comunicat.
ASF a subliniat că o schimbare în tendinţele manifestate pe parcursul trimestrelor anterioare este consolidarea segmentului de asigurări de viaţă, care a înregistrat o apreciere semnificativă, de 21% în anul 2017 comparativ cu anul anterior.
”Dacă în perioada 2012 – 2014 activitatea de asigurări de viaţă era în scădere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, începând cu anul 2015 şi-a reluat creşterea, iar în 2017 creşterea sectorului de asigurări s-a datorat acestui segment de asigurări de viaţă”, se arată în comunicat.
Astfel, în primele nouă luni ale anului, a continuat dinamica pozitivă a acestui sector, constatându-se o creştere de 3,96% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, iar volumul primelor brute subscrise se menţine la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.
Totodată, din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare, primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 90,78 milioane lei (1,2%), în creştere cu circa 23% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent (73,59 milioane lei).
”La finalul lunii septembrie 2018 valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societăţile de asigurare se situa la un nivel de peste 16 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 1% faţă de sfârşitul semestrului I 2018 (16,14 miliarde de lei). Din valoarea totală a rezervelor tehnice brute, 55,41% reprezintă rezerve constituite pentru asigurările generale, în timp ce 44,59% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurări de viaţă”, se arată în comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.