Intimitatea şi sistemul de notificări au fost în centrul primei prezentări oficiale a viitoarei versiuni de iOS, sistemul de operare care stă la baza iPhone-urilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În prima zi de WWDC, evenimentul anual de software organizat de Apple, de data aceasta virtual, compania americană a prezentat noutăţile pe care sisteme sale de operare, în frunte cu iOS, la vor aduce anul acesta.

În iOS 15, utilizatorul va putea alege un status (numit Focus de Apple) în funcţie de activitate şi ora zilei - muncă, personal, DND somn etc -  iar prezentarea notificărilor emise de aplicaţii va fi modificată în funcţie de acest status.

Fiecare status va putea avea un ecran principal propriu configurat. Ideea este ca pe ecranul principal să fie afişate aplicaţiile necesare atunci când utilizatorul lucrează, iar când se trece la modul personal, acestea să fie înlocuite cu alte aplicaţii.

Notificările vor avea un nou design în iOS 15 şi vor fi afişate diferit. Acestea vor include pozele de profil ale utilizatorilor care trimit mesaje prin aplicaţiile de chat şi poze ale aplicaţiilor care emit notificări pentru o mai uşoară identificare.

Noua versiune de iOS va include şi o nouă secţiune în cadrul aplicaţiei Settings, dedicată intimităţii. Aici, utilizatorul va vedea rapoarte privind modul în care aplicaţiile folosesc drepturile de acces care le-au fost acordate.

Şi mai important, iOS 15 va include ceea ce Apple numeşte iCloud Private Relay - o facilitate care îşi propune să ascundă traficul realizat de utilizatori de furnizorii de internet şi companiile de publicitate.

Aceasta va funcţiona în ţări în care libertatea de exprimare este reprimată, precum Belarus sau Kazakhstan, însă nu va funcţiona în China, acolo unde Apple nu-şi permite să-şi pericliteze afacerea provocând autorităţile.

Ca de obicei, Apple va aduce update-uri şi propriilor aplicaţii din iOS 15. Messages, FaceTime şi Maps se numără printre aplicaţiile care vor primi actualizări importante. FaceTime va îmbunătăţi calitatea audio şi va oferi link-uri pentru invitaţii. De asemenea, Apple va lansa o aplicaţie web de FaceTime, care va putea fi accesată şi din cadrul altor sisteme de operare.

Începând cu iOS 15, iPhone-urile vor putea fi urmărite prin intermediul funcţiei Find My după ce sunt resetate şi inclusiv atunci când sunt oprite.

Siri va procesa sunetul local, ajungând astfel să răspundă mai rapid interpelărilor decât înainte, când depindea de procesare în cloud.

Pentru prima oară, utilizatorii vor putea opta să nu facă update la iOS 15, dar să primească în continuare update-urile de securitate.

Prima versiune beta de iOS 15 va fi lansată în iulie, cu lansarea oficială aşteptată în septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.