Apple şi sindicatul care reprezintă lucrătorii din comerţul cu amănuntul de la magazinul său din Towson, Maryland, au convenit asupra unui proiect de contract de muncă, primul al său din SUA, nu numai pentru un magazin Apple, ci şi pentru orice lucrător american al gigantului tehnologic, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lucrătorii de la magazinul Apple din Towson au votat pentru a se alătura sindicatului Asociaţiei Internaţionale a Maşiniştilor în iunie 2022 şi de atunci au dorit să închei primul contract.

În mai, au votat pentru autorizarea unei greve fără a furniza un termen limită.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Acordul de muncă, care trebuie ratificat printr-un vot al celor 85 de membri de rang înalt din magazin, înainte de a intra în vigoare, este o piatră de hotar semnificativă.

Alte eforturi de organizare sindicală de mare profil, cum ar fi cele de la Starbucks şi Amazon, nu au încheiat încă oferte pentru aceşti lucrători, chiar dacă lucrătorii acelor companii au votat pentru a se alătura sindicatelor cu mult înaintea lucrătorilor de la magazinul Apple din Maryland.

Nu există multe cerinţe legale pentru a forţa o companie să încheie un acord de muncă cu un nou sindicat, odată ce sindicatul a fost recunoscut de Consiliul Naţional pentru Relaţii de Muncă, organismul guvernamental care supraveghează relaţiile de muncă pentru majoritatea afacerilor din SUA.

Dar procesul poate dura mult timp, deoarece un studiu recent al Bloomberg Law a constatat că timpul mediu pentru încheierea unui prim contract este de 465 de zile, sau aproximativ 15 luni. În multe cazuri, poate dura mai mult.

Un studiu academic separat din 2023 a constatat că 43% dintre noile sindicate încă încercau să încheie primul contract la doi ani după câştigarea alegerilor de reprezentare.

Sindicatul maşiniştilor a spus că acordul cu magazinul Apple include îmbunătăţiri de programe pentru un echilibru mai bun între viaţa profesională şi viaţa privată, care a fost considerată o problemă majoră în discuţii.

Acordul include, de asemenea, creşteri salariale de 10% pe durata de trei ani a contractului, precum şi protejarea locului de muncă, cum ar fi garanţii pentru pachetele de indemnizaţie pentru lucrătorii disponibilizaţi şi limite pentru angajaţii contractuali.

”Prin ajungerea la un acord provizoriu cu Apple, le oferim membrilor noştri o voce în viitorul lor şi un prim pas puternic către câştiguri suplimentare”, a spus sindicatul într-un comunicat.

Sindicatul a adăugat că acum va încerca să câştige dreptul de a reprezenta lucrătorii cu amănuntul în alte magazine.

”Împreună, putem construi pe acest succes magazin după magazin şi creşte puterea, (sindicatul) a început aici în Maryland”, a spus sindicatul.

Apple are aproximativ 270 de magazine Apple în Statele Unite, care sunt toate deţinute de companie. Doar un alt magazin, din Oklahoma City, a votat pentru sindicalizare, aderând la un sindicat diferit, Communications Workers of America.

Magazinul respectiv nu este acoperit de acest contract provizoriu de muncă.

Un purtător de cuvânt Apple a refuzat să comenteze pentru CNN acordul preliminar de săptămâna trecută, în afară de a sublinia o declaraţie anterioară în care compania a spus: ”Apreciem profund membrii echipei noastre şi suntem mândri să le oferim compensaţii de vârf şi beneficii excepţionale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.