ANCOM anunţă, marţi, că a făcut, în 2024, 4.241 de controale pentru a asigura aplicarea şi respectarea legislaţiei şi a reglementărilor din domeniul comunicaţiilor electronice şi al serviciilor poştale, fiind emise 103 notificări. De asemenea, au fost aplicate 825 de avertismente şi 490 de amenzi contravenţionale şi administrative, însumând 2.577.500 de lei.
ANCOM anunţă, marţi, că a făcut, în 2024, 4.241 de controale, astfel:
Piaţa comunicaţiilor electronice
2.350 de acţiuni de control pe piaţa de comunicaţii electronice, în urma cărora contravenienţii au primit 103 notificări, 211 avertismente şi 159 amenzi, în valoare totală de 1.073.000 de lei.
”83 de amenzi contravenţionale în cuantum total de 757.500 de lei au fost aplicate furnizorilor de servicii de telefonie, cele mai multe amenzi fiind aplicate pentru nerespectarea regulamentului de roaming, încălcarea obligaţiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali, deficienţe în procesul de portare, modalitatea de transmitere a notificării unilaterale ca urmare a modificării contractelor încheiate cu utilizatorii finali. Cea mai mare amendă, în cuantum de 40.000 de lei, a fost aplicată pentru nerespectarea regulamentului de roaming”, a transmis, marţi, ANCOM, într-un comunicat de presă.
De asemenea, a fost aplicată o amendă contravenţională în cuantum de 35.000 de lei unui furnizor de servicii de acces la internet pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice fără a avea un contract încheiat cu abonatul în conformitate cu dispoziţiile legale.
3 amenzi contravenţionale în valoare totală de 20.000 de lei au fost aplicate şi furnizorilor de servicii de televiziune şi radiodifuziune sonoră (RTV), în principal pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a condiţiilor cuprinse în autorizaţiile tehnice.
”Furnizorii de reţele de televiziune prin cablu (CATV) au fost sancţionaţi cu 21 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 134.000 de lei, majoritatea aplicate pentru nerespectarea condiţiilor prevăzute în regimul de autorizare generală. Cea mai mare amendă aplicată în acest sector a fost de 10.000 de lei.
În domeniul radiocomunicaţiilor (RC), ANCOM a aplicat 5 amenzi în cuantum total de 75.000 de lei pentru utilizarea unor frecvenţe fără a deţine licenţă sau nerespectarea parametrilor tehnici şi operaţionali ai staţiilor radio. Cea mai mare amendă, în cuantum de 50.000 de lei, a fost aplicată pentru producerea de interferenţe prejudiciabile asupra unui serviciu de radiocomunicaţii autorizat conform legii, pentru care trebuie asigurată protecţie radioelectrică”, a mai transmis ANCOM.
Piaţa echipamentelor radio şi compatibilitate electromagnetică
Pe piaţa echipamentelor radio şi compatibilităţii electromagnetice, ANCOM a efectuat 1.299 de controale, în urma cărora au fost aplicate 410 avertismente şi 239 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 894.000 de lei.
”Cea mai mare amendă, în valoare de 22.500 de lei, a fost aplicată unui distribuitor pentru punerea pe piaţă a echipamentelor radio fără aplicarea marcajului CE, încălcând cerinţele de conformitate. În domeniul compatibilităţii electromagnetice, cea mai mare amendă, în valoare de 7.000 de lei, a fost aplicată unui producător pentru nerespectarea obligaţiei de aplicare a marcajului CE”, a mai transmis sursa citată.
Piaţa serviciilor poştale
Pe piaţa serviciilor poştale, ANCOM a efectuat în anul 2024 un număr de 592 acţiuni de control, în urma cărora a aplicat 204 avertismente şi 92 de amenzi contravenţionale, în cuantum total de 610.500 lei. Cele mai frecvente încălcări au vizat nerespectarea obligaţiilor impuse prin regimul de autorizare generală, cea mai mare amendă, în valoare de 25.000 lei, fiind aplicată pentru nerespectarea conţinutului avizelor poştale.
”Din totalul controalelor, 3 acţiuni de control au vizat Compania Naţională Poşta Română (CNPR) în calitatea sa de furnizor de serviciu universal. În urma verificărilor, ANCOM a aplicat 2 avertismente şi 1 amendă în valoare de 30.000 lei. Principalele nereguli identificate au fost legate de nerespectarea modalităţilor de predare a trimiterilor poştale către destinatari, nerespectarea cerinţelor privind datele înscrise în avizele poştale, neprestarea serviciilor poştale şi lipsa inscripţionării/marcării trimiterilor poştale”, a mai transmis instituţia.
![viewscnt](http://viewscnt.1616.ro/c.gif?id=21930166&pid=2701)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.