Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat marţi că lansează o consultare publică pentru a sonda interesul pieţei cu privire la alocarea spectrului disponibil din banda VHF şi UHF pentru servicii digitale terestre de radiodifuziune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Opiniile exprimate cu ocazia acestei consultări vor servi la fundamentarea deciziilor ANCOM privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare pentru serviciile de radiodifuziune digitală terestră”, se arată în comunicat.

Transmisia posturilor de radio şi televiziune prin standardul Digital Audio Broadcasting – DAB, respectiv Digital Video Broadcasting - DVB, oferă o calitate superioară a sunetului şi a imaginii şi permite o utilizare mai eficientă a spectrului radio prin transmisia mai multor programe într-un spectru mai îngust, potrivit ANCOM.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La nivel european, benzile de frecvenţe VHF (174-230 MHz) şi UHF (470-694 MHz) au fost alocate pentru a furniza servicii de televiziune şi radio digitale terestre. În urma negocierilor la nivel internaţional, România a obţinut în această bandă două multiplexuri naţionale de T-DAB şi un multiplex naţional de televiziune digitală terestră DVB-T, potrivit ANCOM.

”În prezent, în România, în baza acordului tehnic eliberat de Autoritate în temeiul OG nr. 21/2016, în banda VHF funcţionează încă emiţătoarele de televiziune analogică terestră din reţelele publice de televiziune, care îşi vor înceta emisia la data de 31.12.2019. Având în vedere prevederile Acordului Geneva 2006, după data de 17 iunie 2015 aceste emiţătoare nu mai beneficiază de protecţie radioelectrică din partea serviciilor cu statut primar în bandă”, se arată în comunicat.

Începând cu anul 2014, multiplexul de televiziune digitală terestră din banda VHF, alături de multiplexurile naţionale şi regionale din banda UHF, au constituit obiectul celor patru licitaţii succesive organizate de Autoritate, iar până în prezent niciun operator nu şi-a manifestat interesul pentru achiziţionarea drepturilor de utilizare pentru acesta, potrivit ANCOM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.