Escaladarea conflictului cu palestinienii este pe cale să deraieze o redresare fragilă în sectorul tehnologic extrem de important al Israelului, spun investitorii şi analiştii, după ce o încetinire globală şi controversele provocate de reformele ale guvernului au dus la scăderea puternică a finanţărilor în acest an, transmite Reuters.
Israelul, una dintre cele mai inovatoare economii high-tech din lume, se bazează pe sector pentru 14% din forţa de muncă şi aproape o cincime din producţia sa economică totală. A trecut peste zeci de ani de tulburări şi, în cele din urmă, se aşteaptă ca investiţiile să revină odată ce conflictul se va termina şi strângerea de fonduri la nivel global se va recupera, au adăugat ei.
”Investiţiile în străinătate vor încetini în următoarele două săptămâni şi luni, mai ales în măsura în care există încă ostilităţi”, a declarat Jon Medved, directorul executiv al OurCrowd, una dintre cele mai mari firme de capital de risc din Israel.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a adăugat că nu este un moment deosebit de uşor pentru a obţine investiţii, menţionând numărul de zboruri către Israel care au fost anulate.
Israelul a declarat război grupării militante palestiniene Hamas, după ce sâmbătă oameni înarmaţi au sărit peste gardul din Gaza, în cea mai mortală incursiune pe teritoriul israelian de după atacurile Egiptului şi Siriei în războiul de la Yom Kippur de acum 50 de ani.
Presa israeliană a declarat că numărul deceselor în urma atacurilor a ajuns la 900, majoritatea civili împuşcaţi în case, în timp ce zeci de israelieni şi unii străini au fost luaţi în Gaza ca ostatici.
Israelul a răspuns cu lovituri aeriene aprige în Fâşia Gaza, condusă de Hamas.
Înainte de conflict, investiţiile în startupurile de înaltă tehnologie din Israel au scăzut pe măsură ce economia globală a încetinit, prăbuşirea Silicon Valley Bank (SVB) a eliminat o sursă cheie de finanţare şi o reformă judiciară propusă de guvern a pus în pericol fundamentul dreptului corporativ şi al drepturilor de proprietate intelectuală.
Potrivit Centrului de Cercetare IVC şi LeumiTech, firmele israeliene de înaltă tehnologie au înregistrat o scădere cu 70% a strângerii de fonduri în prima jumătate a anului, dar au adăugat că rata s-a stabilizat la o scădere de 14% în al treilea trimestru, comparativ cu al doilea.
CEO-ul LeumiTech, Maya Eisen Zafrir, a spus că cifrele au fost ”primele semne de stabilizare a volumului şi a sferei de strângere de fonduri, date care ne readuc la nivelurile din 2018-19”.
În total, startupurile au strâns aproximativ 5 miliarde de dolari până acum în 2023, faţă de 16 miliarde de dolari anul trecut şi un record de 26 de miliarde de dolari în 2021. Fondurile atrase au fost de 10,4 miliarde de dolari în 2019.
Investiţiile au fost la scară largă, dar conduse de companii de securitate cibernetică şi inteligenţă artificială (AI).
”Cu siguranţă, în timp ce suntem în mijlocul războiului, este greu de imaginat că vor avea loc tranzacţii majore”, a spus Avi Hasson, CEO al Startup Nation Central şi fost capitalist de risc.
Acestea fiind spuse, Hasson şi alţii se aşteaptă ca sectorul tehnologic al Israelului să îşi revină în acelaşi mod în care a făcut-o în conflictele trecute cu militanţii palestinieni şi Hezbollah.
”Tehnologia israeliană a câştigat încrederea investitorilor în ceea ce priveşte capacitatea de a funcţiona în timpul conflictului şi, de asemenea, să-şi revină din acesta. Aşadar, nu văd că investitorii îşi pierd încrederea în Israel atât de repede”, a spus Hasson.
Medved crede că Israelul va predomina ca destinaţie de investiţii în tehnologie.
”Din punct de vedere istoric, de fiecare dată când Israelul a intrat în război, termenul lung a fost o parte a cumpărării”, a spus el. În condiţiile în care o mare parte a ţării se zguduie de atacuri, firmele de tehnologie şi-au folosit birourile pentru a colecta provizii pentru soldaţi, deoarece mulţi dintre cei 300.000 de rezervişti pe care Israelul i-a chemat sunt angajaţi din domeniul tehnologiei.
Fondul american de capital de risc Insight Partners a declarat că va egala până la 1 milion de dolari în donaţii către o listă pre-aprobată de organizaţii caritabile din Israel, spunând că este ”o oportunitate critică de a fi alături de prietenii şi partenerii noştri israelieni”.
Gem Security, un startup de securitate în cloud care tocmai a atras o finanţare din seria A de 23 de milioane de dolari, de la investitori americani, are 30 de angajaţi împărţiţi între Israel şi New York.
Echipa se extindea atunci când conflictul a izbucnit şi unii membri ai personalului din Israel au trebuit să se prezinte pentru serviciul de rezervă.
”Ceea ce se întâmplă în Israel, din perspectiva mea, nu va schimba nimic cu planurile noastre de a rămâne în Israel când vine vorba de tehnologie”, a declarat Arie Zilberstein, co-fondatorul şi CEO-ul Gem.
Ariel Efergan, vicepreşedinte pentru creştere la startup-ul MDI Health, a estimat că aproximativ o cincime din cei 40 de angajaţi ai săi din Tel Aviv au fost puşi în rezervă.
Restul lucrează acum de la distanţă.
Consilierul de marketing pentru startupuri Hillel Fuld a fost în cele din urmă optimist cu privire la industrie, arătând un val de sprijin din partea comunităţii globale de capital de risc şi o schimbare a opiniei mondiale în favoarea Israelului.
”Această schimbare ar putea ajuta chiar să-i impulsioneze pe acei investitori care ar fi putut fi reticenţi (să investească în Israel). Nu văd că această situaţie afectează Israelul într-un mod negativ””, a spus el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.