Peste 650.000 mp de spaţii de depozitare au fost tranzacţionaţi în 2020 în România, cu 37,93% mai mult decât în 2019, arată o analiză a Dunwell, singurul broker exclusiv de real estate industrial din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Agenţiile imobiliare au tranzacţionat peste 650.000 mp de spaţii de depozitare de-a lungul anului trecut, pe toată suprafaţa României. Marea majoritate a contractelor au vizat înţelegeri noi, aspect pozitiv pentru un an destul de atipic din punct de vedere comercial. În ciuda tuturor temerilor, pronosticurilor pesimiste şi fluxului de activitate încetinit, 2020 a fost un an mai bun din punct de vedere al spaţiilor de industrial tranzacţionate decât 2019. Mai exact cu 37,93% (peste 650.000 mp faţă de circa 475.000 mp)”, arată Dunwell, singurul broker exclusiv de real estate industrial din România, într-o analiză a pieţei de industrial din anul 2020.

Trimestrele 1 şi 3 au fost în scădere şi în 2020 şi în 2019 faţă de trimestrele 2 şi 4.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Putem asocia acest fapt lunii ianuarie, de tranziţie, începutului lent de an, dar şi lunilor de concedii din iulie şi august. În schimb, putem observa o creştere clară a activităţii din vara aceasta, când angajaţii au renunţat de tot la concedii sau au micşorat perioadele de vacanţă”, spun reprezentanţii Dunwell.

117.510 mp au fost semnaţi în trimestrul 3 al 2020 faţă de puţin peste 60.000 mp în 2019, trimestrul 3 fiind şi cel mai slab trimestru al anului antepandemic.

Industriile care au stat în topul suprafeţelor închiriate sunt: FMCG – 38% din cota de piaţă (potenţată în anul trecut de creşterea comerţului online), logistică (15% din valoarea tranzacţiilor) şi retail (13% dintre toate suprafeţele închiriate). Au urmat cei din producţie şi pharma.

Majoritatea contractelor au fost semnate în Bucureşti, urmat de Timişoara, oraş de referinţă în top, şi de Craiova, o surpriză a anului precedent, se arată în analiză.

Dezvoltatorii cei mai activi în relaţie cu agenţiile imobiliare de profil au fost WDP cu 162.640 mp intermediaţi pentru depozitele sale, urmat foarte aproape în top de CTP (154.044 mp) şi P3 (133.450 mp), relevă analiza.

”În martie, Europa a intrat într-o zonă de îngheţ, o dată cu lockdown-ul din mai multe capitale. 2020 părea atunci un an compromis economic, dar iată că, din punct de vedere al tranzacţiilor din industrial a fost un an avantajos şi activ. Piaţa a avut parte de o creştere formidabilă de aproape 40% şi, ce ne bucură cel mai tare, majoritatea tranzacţiilor (52%) au fost constituite de contracte noi, urmate de reînnoiri sau renegocieri de contracte şi pre-închirieri. Acesta este un semnal foarte bun pentru producătorii şi distribuitorii din FMCG şi retail, în primul rând”, declară Marian Orzu, managing partner Dunwell Industrial Brokerage.

Cei peste 650.000 mp tranzacţionaţi se traduc în 84 de contracte semnate la nivelul întregii ţări, de către toate agenţiile. Dunwell Industrial Brokerage ocupă primul loc în topul numărului de contracte semnate, cu 19 chiriaşi noi aduşi în spaţii de depozitare potrivite activităţilor lor.

”Am fost o agenţie extrem de activă în 2020. 18 din 19 tranzacţii semnate de DIB au fost de tip new-lease. Asta înseamnă că nu am aşteptat ca lucrurile să se întâmple, ci le-am provocat, am semnat cele mai multe tranzacţii (şi tranzacţii noi) din piaţă, iar 2021 l-am început în forţă cu un pipeline bine conturat, pe care abia aşteptăm să îl transpunem în realitate”, declară Daniel Cautiş, managing Ppartner Dunwell Industrial Brokerage.

Dunwell, singurul broker exclusiv de real estate industrial din România, este un start-up pro activ, înfiinţat în 2017, în Bucureşti. Scopul agenţiei este de a intermedia tranzacţiile între proprietarii de spaţii logistice şi industriale, dezvoltatorii de parcuri (proprietăţi noi, existente, în construcţie, built-to-suit, proiecte de tip brownfield sau greenfield etc.) şi chiriaşi (furnizori de servicii logistice, retaileri tradiţionali şi online, FMCG, companii cu activităţi de producţie). Divizia de terenuri se ocupă de tranzacţionarea de terenuri, atât industriale, cât şi pentru alte destinaţii de dezvoltare (retail sau rezidenţial).


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.