Planurile Europei de a-şi constitui stocuri şi de a-şi asigura aprovizionarea cu gaze pentru iarna viitoare ar putea fi afectate dacă exporturile din Rusia vor fi oprite într-un impas legat condiţiile de plată, riscând reducerea activităţilor industriale, au avertizat analişti citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rusia livrează de obicei Europei aproximativ 40% din necesarul de gaze al acesteia, dar posibilitatea întreruperii aprovizionării în urma invaziei Rusiei în Ucraina a crescut în ultima săptămână, ţările G7 respingând cererea Moscovei ca plăţile să fie făcute în ruble.

Comisia Europeană spune că gazele depozitate reprezintă de obicei aproximativ un sfert din cantitatea utilizată în Europa în lunile de iarnă, unde este un combustibil important pentru încălzire.

În încercarea de a consolida aprovizionarea pentru iarna viitoare, Comisia a propus o legislaţie care să oblige operatorii de stocare a gazelor să umple depozitele la cel puţin 80% din capacitate până la 1 noiembrie. Dar, având în prezent rezervoarele pline doar un sfert şi sub media pe cinci ani pentru această perioadă a anului, de puţin sub 34%, sarcina pare incredibil de dificil de îndeplinit fără livrările ruseşti.

”Ţinta de 80% până la 1 noiembrie este realizabilă atâta timp cât gazele ruseşti vor continua să curgă măcar în parte”, a declarat Jack Sharples, cercetător la Institutul de Studii Energetice din Oxford.

”Dar cred că fără gaze ruseşti pur şi simplu nu este fezabil”, a adăugat Sharples.

Germania, cel mai mare consumator de gaze din Europa, care se bazează pe Rusia pentru aproximativ jumătate din necesar, şi-a stabilit un obiectiv de 90% până în noiembrie.

Stocurile de gaze ale Germaniei sunt în prezent pline în proporţie de 26%. Dar, într-o mişcare fără precedent, ţara a declanşat miercuri şi un plan de urgenţă care ar putea asigura puterea guvernamentală în cazul în care aprovizionarea cu gaze din Rusiei ar fi întreruptă sau oprită.

Comisia Europeană a declarat că urgenţele de aprovizionare imediată vor avea prioritate faţă de reumplerea stocurilor, obiectivele nefiind aplicabile dacă declară o urgenţă de aprovizionare cu gaz la nivel european sau regional - ceea ce se poate face dacă cel puţin două ţări au emis deja propriile declaraţii.

”Dacă livrările ruseşti se opresc mâine şi apoi nu vor reporni până în iarna viitoare sau pentru întregul an sau mai mult, atunci stocurile nu se vor putea umple până la nivelul de 80%. Cel mai probabil, stocurile UE vor ajunge undeva la puţin peste jumătate, poate în jur de 54%”, a declarat Kateryna Filippenko, analist principal la Global Gas Supply la Wood. Mackenzie.

Acest lucru, a spus Filippenko, ar putea pune probleme pentru industrie, deoarece Europa ar încerca să protejeze consumatorii vulnerabili prin reducerea consumului industrial de gaze, potenţial cu până la o cincime.

Planul de stocare a gazelor este complicat şi mai mult de controlul companiei de stat ruse de gaze Gazprom asupra mai multor centre de stocare din nord-vestul Europei, unde stocurile sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani.

În Germania, o treime din capacitatea de stocare a gazelor aparţine Gazprom.

”Credem că este puţin probabil ca Gazprom să încerce să umple complet aceste centre, având în vedere cererea contractuală din ce în ce mai scăzută pentru livrările din Rusia şi apetitul redus al Gazprom de a vinde pe piaţa spot”, a declarat Leon Izbicki, asociat la European Natural Gas la Energy Aspects.

În cazul unui deficit de gaze, legea germană permite Trading Hub Europe (THE), un hub al pieţei de gaze supravegheat de autoritatea de reglementare a energiei din ţară, să folosească instalaţii de stocare goale sau sub nivelurile de umplere prevăzute pentru a-şi stoca propriile achiziţii.

”Managerii de piaţă precum THE vor ocupa probabil acest spaţiu în baza principiului ”foloseşte-l sau pierde-l”... şi umple această capacitate”, a spus Izbicki.

Comisia Europeană a mai propus ca începând cu 2023 toate centrele de stocare a gazelor să fie pline în proporţie de 90% până la 1 noiembrie. UE îşi propune să reducă dependenţa de gazul rusesc cu două treimi în acest an şi să pună capăt tuturor importurilor de combustibili fosili din Rusia până în 2027.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.