Aproape doi din trei lucrători din întreaga lume sunt ”privaţi de vacanţă”, potrivit unui nou raport publicat de Expedia. Cu toate acestea, raportul arată că sentimentul este cel mai ridicat în rândul culturilor care îşi iau cele mai multe zile libere, relatează CNBC.
Aproximativ 84% dintre germani şi 69% dintre respondenţii francezi au declarat că simt că nu au suficient timp liber, conform ”Vacation Deprivation Report” al Expedia, publicat în iunie. Asta în ciuda faptului că respondenţii din ambele ţări şi-au luat cele mai multe zile de vacanţă, 27 de zile şi, respectiv, 29 de zile.
Sondajul, realizat în rândul a peste 11.500 de lucrători, a arătat că americanii îşi iau cel mai puţin timp liber pe an (11 zile), urmaţi de japonezi (12 zile).
Cu toate acestea, doar 53% dintre japonezi au spus că se simt ”privaţi de vacanţă”, comparativ cu 65% dintre americani, a arătat sondajul.
Cel de-al 24-lea raport anual al Expedia pe această temă arată că, în timp ce ratele lipsei de vacanţă au scăzut în multe părţi ale lumii, sentimentul este la cel mai mare nivel din ultimii 11 ani în Statele Unite.
Ce se întâmplă în Franţa şi Germania?
Raportul Expedia indică faptul că sentimentul de ”privat de vacanţă” are mai puţin de-a face cu timpul liber real pe care îl iau şi mai mult de-a face cu obiceiurile culturale legate de muncă şi timpul liber.
”În marea majoritate a francezilor, timpul liber este un drept fundamental, în timp ce americanii par să-l trateze ca pe o plăcere vinovată. De aceea nici măcar o lună nu pare un timp suficient pentru muncitorul francez obişnuit”, a declarat Christie Hudson, şefa de relaţii publice pentru Expedia în Statele Unite.
Dintre germani, totuşi, doar 42% au declarat că simt că angajatorii îi susţin să-şi ia timp de vacanţă, cea mai scăzută rată de pe toate pieţele, a spus Hudson.
”Acest lucru poate contribui la vinovăţie şi la incapacitatea de a vă deconecta şi de a vă simţi împrospătat după vacanţă”, a spus ea, adăugând că ”privarea de vacanţă” poate rezulta din faptul că nu vă puteţi folosi zilele libere care vi se oferă, a spus ea.
Zile de concediu pierdute
În ciuda faptului că majoritatea lucrătorilor au indicat că se simt lipsiţi de vacanţă, respondenţii din aproape toate locaţiile au recunoscut că şi-au lăsat o parte din concediul anual să expire.
Totuşi, cei din Hong Konk şi-au planificat cu meticulozitate concediul, nepermiţând ca nicio zi să rămână nefolosită, în medie, arată raportul. Interesant, Hong Kong a fost singura locaţie în care lucrătorii au spus că plănuiau să-şi ia mai mult timp liber decât li se acordă, a spus Hudson.
”În 2024, 15% dintre locuitorii din Hong Kong plănuiesc să-şi ia 31 de zile de vacanţă, depăşind media alocată de 25,5 zile”, a spus Hudson.
”Este o descoperire interesantă şi ar putea fi legată de faptul că par să aibă o cultură puternică pro-PTO: 80% dintre lucrătorii din Hong Kong sunt de acord că angajatorii lor susţin angajaţii să-şi ia vacanţa, care este una dintre cele mai mari rate la nivel global.”
Asta ar putea însemna că ”acele câteva zile în plus ici şi colo, sunt trecute cu vederea”, a spus ea.
De asemenea, singaporezii îşi planifică cu atenţie timpul liber, permiţând să expire doar una dintre cele 20 de zile de concediu anual, potrivit raportului.
Dar cei din Japonia nu sunt atât de concentraţi pe maximizarea zilelor libere. Respondenţii de acolo au lăsat nefolosite şapte din 19 zile, în medie.
O pauză mare faţă de multe mini-pauze
Respondenţii japonezi au declarat că simt cele mai scăzute niveluri de ”privare de vacanţă”, în ciuda faptului că şi-au luat doar 12 zile libere pe an, potrivit raportului.
Raportul sugerează că acest lucru ar putea avea de-a face cu modul în care japonezii îşi plănuiesc şi îşi petrec zilele libere. Aproape unul din trei lucrători din Japonia îşi ia o zi liberă lunar, comparativ cu doar 5% în Statele Unite, potrivit raportului Expedia.
”În Japonia, oamenii îşi iau concediu în fiecare lună, în loc de doar de două ori pe an”, a spus Melanie Fish, şefa de relaţii publice cu mărcile Expedia Group.
Mulţi programează aceste mini-pauze în preajma sărbătorilor federale şi şcolare, pentru a permite pauze rapide, dar frecvente, de la rutina lor, potrivit raportului.
Francezii folosesc, de asemenea, o strategie similară, răspândindu-şi zilele pe tot parcursul anului.
Americanii, pe de altă parte, tind să-şi economisească timpul liber pentru o călătorie anuală mare, ceea ce este asociat cu motivul pentru care tind să permită nefolosirea unui concediu anual.
”Reducerea presiunii de pe o călătorie anuală mare poate fi o economie de timp, bani pentru călătorii defavorizaţi din SUA”, se arată în raport.
Printre americanii care şi-au lăsat o parte din concediu nefolosit în 2023, mai mult de jumătate au indicat că a fost din cauză că ”viaţa este prea ocupată pentru a o planifica sau a pleca în vacanţă”.
În plus, americanii nu acordă prioritate odihnei şi relaxării în timpul călătoriilor lor, aşa cum o fac alte naţionalităţi, potrivit raportului. Doar 61% au raportat că au făcut acest lucru, ”în timp ce acesta este obiectivul numărul unu pentru 84% dintre călătorii japonezi”, potrivit raportului Expedia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.