Ambasadorul României în Australia, Radu Gabriel Safta, a participat în perioada 2-3 septembrie la cea de a patra ediţie a Sydney Dialogue, alături de Dan Cîmpean, directorul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DSNC) şi de Adrian-Victor Vevera, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI Bucureşti. Conferinţa a avut ca teme principale tehnologiile emergente şi dezvoltarea inteligenţei artificiale, reunind experţi şi oficialităţi din Australia şi din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau Coreea de Sud. Participanţii au dezbătut şi împărtăşit cele mai noi evoluţii din domeniu, inclusiv provocările asociate acestora. Delegaţia României a avut o întrevedere cu directorul executiv al think-tank-ului Australian Strategic Policy Institute (ASPI), Justin Bassi, fiind analizate posibilităţile de cooperare bilaterală în multiple domenii, pornind de la securitatea cibernetică, vizând inclusiv cooperări în domeniul studiilor de securitate şi al coordonării între institute de cercetare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În perioada 2-3 septembrie 2024, ambasadorul României în Australia, Radu Gabriel Safta, a participat la cea de a patra ediţie a Sydney Dialogue, eveniment ce a devenit un punct de reper pe harta forumurilor internaţionale din regiunea Asia-Pacific. Prin demersurile realizate de reprezentanţii ambasadei, la eveniment au participat şi Dan Cîmpean, directorul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DSNC) şi Adrian-Victor Vevera, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI Bucureşti, aceasta fiind prima participare din România la Sydney Dialogue. Conferinţa, organizată de think-tank-ul Australian Strategic Policy Institute (ASPI), a avut ca teme principale tehnologiile emergente şi dezvoltarea inteligenţei artificiale, reunind experţi şi oficialităţi din Australia şi alte state partenere ce împărtăşesc valori democratice comune, precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau Republica Coreea. Participanţii au dezbătut şi împărtăşit cele mai noi evoluţii din domeniu, inclusiv provocările asociate acestora, timp de două zile la Centrul de Conferinţe din Sydney.”, conform unui comunicat.

 Cu prilejul participării la Sydney Dialogue şi sub coordonarea Ambasadei României la Canberra, delegaţia României a avut o întrevedere cu directorul executiv al ASPI, Justin Bassi, fiind analizate posibilităţile de cooperare bilaterală în multiple domenii, pornind de la securitatea cibernetică, vizând inclusiv cooperări în domeniul studiilor de securitateşi a coordonării între institute de cercetare.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Adrian-Victor Vevera a precizat că prezenţa ICI Bucureşti la Sydney Dialogue reprezintă o oportunitate remarcabilă pentru schimbul de cunoştinţe şi iniţierea unor colaborări internaţionale esenţiale pentru avansarea tehnologiilor de ultimă generaţie şi pentru protejarea infrastructurilor critice în faţa ameninţărilor cibernetice din ce în ce mai sofisticate. În acest context, a fost făcut un nou pas privind promovarea inovării şi colaborării internaţionale, având ca scop creşterea capacităţilor naţionale şi integrarea acestora într-o reţea globală de excelenţă.

Dan Cîmpean a adăugat că Sydney Dialogue 2024 constituie o oportunitate concretă de poziţionare şi de creştere a vizibilităţii ecosistemului naţional de securitate cibernetică al României către partenerii din zona Asia-Pacific. Mai mult, este un format pragmatic de continuare a unor conversaţii instituţionale pe teme actuale, cum ar fi: riscurile şi ameninţările cibernetice, constituirea de capabilităţi comune, rezilienţa, provocările şi impactul noilor tehnologii.

”Participarea delegaţiei României la Sydney Dialogue 2024 reflectă atât expertiza şi capacitatea părţii române de a avea un rol în fructificarea oportunităţilor şi gestionarea provocărilor asociate dezvoltării tehnologiilor emergente, precum şi valorile şi viziunile comune pe care Australia şi România le împărtăşesc la scară globală. Acest dialog cu ASPI deschide calea unei cooperări bilaterale la nivel de experţi şi decidenţi politici şi economici, pas indispensabil în concretizarea unor proiecte de substanţă în relaţia bilaterală”, a concluzionat, la finalul întrevederii bilaterale, ambasadorul României în Australia, Radu Gabriel Safta.

În continuare, la invitaţia Departamentului de Afaceri Interne al Australiei, Dan Cîmpean şi Adrian-Victor Vevera vor participa, alături de reprezentanţii ambasadei, la Summit-ul Cyber Champions, dedicat cooperării în domeniul securităţii cibernetice la nivel NATO IP4 (cu statele partenere din Indo-Pacific - Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Republica Coreea).

Radu Gabriel Safta, Brendan Dowling (ambasador pentru afaceri cibernetice şi tehnologii critice al Australiei), Dan Cîmpean şi Justin Bassi (director executiv ASPI)
Radu Gabriel Safta, Brendan Dowling (ambasador pentru afaceri cibernetice şi tehnologii critice al Australiei), Dan Cîmpean şi Justin Bassi (director executiv ASPI)

” Australian Strategic Policy Institute (ASPI - https://www.aspi.org.au/about-aspi) este cel mai titrat think-tank din Australia în domeniul securităţii şi afacerilor externe. ASPI a fost înfiinţat în 2001 de către Guvernul Australiei şi reprezintă o sursă documentară şi de gândire critică atât pentru decidenţii politici şi economici din Australia, cât şi pentru cei din întreaga regiune Asia-Pacific. Succesul şi expertiza ASPI au fost recunoscute inclusiv prin deschiderea unui birou al acestui think-tank la Washington DC, care analizează şi susţine, dintr-o perspectivă de cercetare, cooperarea australiano-americană. Conducerea ASPI este asigurată de Justin Bassi, expert în securitate naţională, afaceri externe şi securitate cibernetică (https://www.aspi.org.au/bio/justin-bassi). Sydney Dialogue (https://tsd.aspi.org.au) a devenit în doar patru ani, de la organizarea primei sale ediţii, un incubator de idei, mai ales în domeniul securităţii, tehnologiiilor emergente şi relaţiilor internaţionale, pentru liderii şi experţii din statele ce împărtăşesc idealuri democratice. Întrevederea delegaţiei române cu ASPI continuă demersurile realizate de Ambasada României la Canberra în crearea unor punţi de dialog între ASPI cu instituţii relevante din România”, precizează comunicatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.