Candidaţii Alianţie USR-PLUS Cristina Prună, Claudiu Năsui şi Anca Dragu au lansat vineri într-o conferinţă de presă unul dintre angajamentele celor două partide din domeniul economici care face parte din programul de guvernare privind măsura zero taxe pe salariul minim.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Acest document detaliază trei lucruri: cum funcţionează «zero taxe pe salariul minim», de ce este nevoie de această măsură şi cum poate fi ea implementată. Eliminarea sărăciei rămâne un angajament al USR PLUS la guvernare pentru că este inadmisibil ca oameni care lucrează opt ore pe zi să rămână în sărăcie şi să îşi dorească să plece în afara graniţelor pentru un nivel de trai mai crescut. Dacă vrem să avem locuri de muncă bine plătite şi să stopăm acest exod al oamenilor peste hotare, atunci trebuie să facem o reformă cât se poate de clară şi anume să reducem taxele pe muncă şi să reuşim să creştem nivelul de trai aici în România. Trebuie să existe o sumă de la care taxarea să se producă. Un român care munceşte cu normă întreagă va primi salariul minim de 2.300 lei şi nu va fi taxat pe această sumă, taxarea va fi pe partea care depăşeşte această sumă. Beneficiile sunt multiple: creşterea salariilor şi locuri de muncă mai bine plătite aici, reducerea inegalităţii veniturilor şi oprirea migraţiei românilor”, a declarat Cristina Prună, candidată din partea Alianţei USR-PLUS în Bucureşti pentru Camera Deputaţilor.

La rândul său, Claudiu Năsui, candidat al USR-PLUS în Bucureşti pentru Camera Deputaţilor, a subliniat faptul că „măsura «Zero taxe pe salariul minim» are ca scop principal eradicarea sărăciei”.

„Dacă reuşim să o eliminăm în proporţii semnificative, putem spune că este un pas mare în direcţia corectă. Suntem pe locul 2 în Europa la risc de sărăcie şi excluziune socială şi pe locul I în Europa la sărăcie în muncă. Este complet inacceptabil să munceşti 40 de ore pe săptămână şi să fii în sărăcie, este un lucru care nu mai poate fi explicat în niciun fel. «Zero taxe pe salariul minim» atacă frontal această problemă. Ca stat trebuie să-i laşi cetăţeanului mai mult: în felul ăsta îi încurajezi munca, ţii românii în România. Atacând această problemă frontal, rezolvăm o bună parte din ea: atacăm cauza problemei şi nu doar consecinţa ei. România este a doua ţară din UE în termeni de inegalităţi. «Zero taxe pe salariul minim» merge la baza economiei noastre, la cei care au cele mai mici salarii, este o măsură va reduce acest decalaj”, a explicat Năsui.

De asemenea, candidata USR-PLUS în Bucureşti pentru Senat Anca Dragu a punctat faptul că „România este ţara cu cel mai ridicat risc de sărăcie şi de excluziune socială, după Bulgaria, respectiv 32,5% dintre români se află în această situaţie”.

„La polul opus, am găsit ţara cea mai performantă în reducerea sărăciei ca fiind Cehia, unde numai 12,2% dintre oameni se află în acest risc de sărăcie. Ţările precum Suedia, Danemarca, Olanda şi chiar Slovacia se află undeva la 16-17% din populaţie, jumătate din cifrele înregistrate în România. Sărăcia şi decalajele sociale, de venit ţin pe loc o economia românească să se mişte înainte, să creeze locuri de muncă bine plătite, să creeze această economie prosperă din care oamenii nu vor să mai plece. Un al doilea obiectiv pe care l-a avut această măsură, plecând de la datele macroeconomice, este această reducere a decalajelor. Odată cu ea, vom vedea o mai mare participare în câmpul muncii, deci o populaţie activă şi eficientă care va contribui la o creştere economică sănătoasă şi sustenabilă. Ne-am uitat la competitivitatea firmelor româneşti – aici nu stăm bine şi asta se vede într-un deficit de cont curent foarte mare. România nu reuşeste, pe baza modelului economic existent, să exporte cât are nevoie, importurile ne copleşesc astfel încât la sfârşitul zilei avem presiunea pe cursul de schimb şi pe inflaţie. Creşterea competitivităţii firmelor româneşti va ajuta, de asemenea, la creşterea activităţii economice. Măsura «Zero taxe pe salariul minim» trebuie privită în contextul tuturor măsurilor din programul USR-PLUS şi în dinamica aplicării acestora”, a precizat Dragu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.