Zeci de milioane de oameni riscă să îşi piardă locurile de muncă din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unei analize a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), o agenţie a ONU, care se aşteaptă ca numărul acestora să fie peste cele 25 de milioane de persoane prevăzute într-o estimare făcută în urmă cu doar două zile, transmite Reuters.
Potrivit estimării precedente a agenţiei ONU, numărul persoanelor fără loc de muncă din cauza pandemiei ar fi urmat să crească cu 5,3-24,7 milioane.
Cu toate acestea, Sangheon Lee, directorul departamentului de politică pentru ocuparea forţei de muncă al OIM, a declarat joi, la Geneva, că amploarea şomajului temporar, disponibilizările şi numărul de cereri de prestaţii de şomaj vor fi mult mai mari.
„Încercăm să evaluăm şocul temporar în modelarea noastră estimativă. Amploarea fluctuaţiei este mult mai mare decât anticipăm ", a spus el.
„Proiecţia va fi mult mai mare, mult mai mare decât cele 25 de milioane pe care le-am estimat”, a adăugat acesta.
Prin comparaţie, criza financiară globală din 2008-2009 a crescut şomajul global cu 22 de milioane.
În Statele Unite, unde, ca şi în multe părţi ale lumii, măsurile de combatere a pandemiei au dus la oprirea bruscă a activităţilor economice, numărul americanilor care au solicitat ajutoare de şomaj s-a ridicat la peste 3 milioane săptămâna trecută.
Acest lucru a detronat recordul anterior de 695.000 de cereri, stabilit în 1982. Economiştii chestionaţi de Reuters au anticipat că solicitările vor creşte la 1 milion, deşi estimările erau de până la 4 milioane.
Datele se adaugă unui scenariu alarmant exprimat de preşedintele Băncii Rezervei Federale din St Louis, James Bullard, care a avertizat că până la 46 de milioane de oameni din ţară - aproape o treime din lucrătorii americani - îşi pot pierde locurile de muncă pe termen scurt.
Ţările din întreaga lume resimt şocul provocat de coronavirus, care a infectat peste 470.000 de oameni, a ucis peste 21.000 şi care, potrivit aşteptărilor, va declanşa o recesiune globală.
În India, unde premierul Narendra Modi a anunţat în această săptămână măsuri restrictive la nivel naţional, timp de 21 de zile, pentru a stopa răspândirea bolii, grupurile industriale au avertizat că pierderile de locuri de muncă ar putea ajunge la zeci de milioane.
Garish Oberoi, trezorier al Federaţiei Indiene a Asociaţiilor din Turism şi Ospitalitate, a declarat pentru Reuters că grupul estimează că ar putea fi pierdute aproximativ 38 de milioane de locuri de muncă doar în sectorul turismului şi al ospitalităţii.
Printre cei mai grav afectaţi vor fi cei 120 de milioane de lucrători migranţi ai Indiei, pentru care blocajul înseamnă că salariile dispar. Mulţi nu îşi pot permite chirie sau mâncare în oraşe şi, odată cu închiderea sistemelor de transport, mulţi au început acum să parcurgă sute de kilometri pentru a se întoarce în satele lor.
În Europa, Franţa încearcă să convingă companiile să nu concedieze angajaţii, inclusiv printr-o schemă care permite întreprinderilor să reducă programul de lucru, fără ca angajatul să suporte un impact masiv.
Ministerul francez al Muncii a anunţat că aproape 100.000 de companii franceze au solicitat guvernului să fie despăgubite pentru că a scurtat au avut loc luni şi marţi.
În Marea Britanie, guvernul a anunţat că 477.000 de persoane au solicitat în ultimele nouă zile sprijin prin intermediul Credit Universal, care reprezintă un ajutor acordat şomerilor sau persoanelor cu venituri mici. Institutul de cercetări Foundation Foundation a anunţat că avut loc o creştere cu peste 500 la sută faţă de aceeaşi perioadă din 2019.
Potrivit institutului, această creştere arată că ţara ”este deja în mijlocul unei crize a şomajului care se desfăşoară mult mai repede decât în timpul crizei financiare”.
Rata şomajului din Irlanda ar putea să crească până la aproximativ 18% până în vară, faţă de 4,8% luna trecută, a estimat joi Institutul de Cercetări Economice şi Sociale, care anticipează o contracţie economică de 7,1% în 2020.
„Şomajul este extrem de sensibil şi volatil la activitatea economică, ceea ce este destul de îngrijorător în opinia noastră”, a declarat Lee de la Organizaţia Internaţională a Muncii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.