Agent Green acuză, miercuri seară, tăieri ilegale de arbori pe Valea Vâlsanului din Munţii Făgăraş, cu complicitatea unui ocol silvicdin zonă.Irganizaţia a determinat Garda Forestieră să facă un control în zonă, în urma căruia s-au aplicat zece amenzi, s-au sistat tăierile în mai multe zone şi s-a făcut o plângere penală.
”10 amenzi în valoare totală de 49.000 lei pentru tăieri ilegale pe Valea Vâlsanului din Munţii Făgăraş în urma sesizării Agent Green. S-au salvat şi 22 de hectare de păduri pentru că s-au retras şi două autorizaţii de exploatare forestieră în parcele cu tăieri aprobate ilegal dar care nu începuseră. S-au sistat de asemenea cu efect imediat tăieri aflate în diverse stadii ale lucrărilor pe 58 ha de pădure. S-a depus plângere penală pentru tăieri de arbori fără drept”, anunţă, miercuri seară, Agent Green.
Organizaţia afirmă că, la începutul lunii octombrie, reprezentanţii ei au vizitat pădurile de pe valea râului Vâlsan.
”Noi care credeam că nimic nu ne mai poate surprinde am rămas pur şi simplu oripilaţi. Se exploata abuziv şi ilegal aplicându-se metoda «produselor accidentale» prin tehnologia «devastare totală»: a muntelui, a pădurilor, a râului, a vieţuitoarelor. În urma lor versanţii au fost dezbrăcaţi de pădure cu acte aparent în regulă. Conştienţi de complicitatea consecventă a autorităţilor «competente» ne-am zis să încercăm totuşi sesizarea lor având în vedere că am adunat zeci de ilegalităţi că doar avem material serios utilizabil şi la realizarea planului minim de amenzi”, a transmis organizaţia.
Agent Green a determinat Garda forestieră Ploieşti să făcă un control.
”Pare că Garda este o instituţie complice la premeditarea dezastrului ecologic şi controlul s-ar fi bazat în principal pe negocieri la masă cu administratorul pădurii, Ocolul silvic Muntenia, remarcat din cauza dispariţiei multor stejari seculari din sudul ţării. Un ocol silvic care a mai fost expus în trecut de colegii de la Recorder şi pe care fostul ministru al mediului a promis că îl desfiinţează. Crimele forestiere descoperite de Agent Green sunt atât de grave încât Garda forestieră a fost nevoită să recunoască parţial furtul la scară industrială şi distrugerea naturii cu avizare oficială dată în prealabil tot de ei la solicitarea ocolului silvic Muntenia”, au mai transmis reprezentanţii Agent Green.
Aceştia susţin că, ”fiind constrânşi de împrejurări, inspectorii au fost nevoiţi să sancţioneze contravenţional doar faptele ale căror urme n-au putut fi şterse şi că se mai găsesc dacă îşi vor denunţa penal sau nu colegii implicaţi”.
Organizaţia afirmă că, după numai câteva ore de control în zonă, s-a descoperit:
”• Limite incorect reprezentate pe hartă ale suprafeţelor incluse în catalogul pădurilor virgine;
• 5 APV-uri la care se aplica metoda produselor accidentale adică arbori sănătoşi în vigoare care urmau să fie tăiaţi ca arbori uscaţi sau bolnavi verificate şi avizate în prealabil de GF;
• Premeditare şi complicitatea la jefuirea pădurii de către personal silvic angajat al OS MUNTENIA şi al gărzii forestiere Ploieşti -biroul teritorial Argeş;
• Încălcarea cu consecinţe deosebit de grave a regulilor de exploatare forestieră”, mai transmite Agent Green.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.