Acţiunile europene au încheiat tranzacţiile de marţi la cel mai redus nivel din ultimele aproape două luni, temerile legate de efectele economice ale epidemiei de coronavirus agitând pieţele care au înregistrat deja pierderi masive luni, transmite Reuters.
Indicele pan-european STOXX 600 a închis în declin cu 1,8%, extinderea epidemiei în afara Chinei făcându-i pe investitori să reanalizeze posibilul impact economic. Capitalizarea indicelui STOXX a scăzut după închiderea de vineri cu aproape 700 de miliarde de dolari.
Anterior acestui declin, indicii bursieri au atins niveluri record la nivel mondial, datorită speranţelor că epidemia va fi limitată la China, iar efectele adverse vor fi combătute de banca centrală a acestei ţări cu măsuri de stimulare, în pofida avertismentelor care indicau contrariul.
Componentele bancară şi de asigurări a indicelui european au condus declinul acţiunilor, interesul investitorilor pentru plasamente sigure determinând o scădere a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale.
”Randamentele titlurilor de Trezorerie erau deja sub valoarea estimată...Aceştia scad pentru că oferă o anumită protecţie faţă de mişcările ample ale pieţelor de acţiuni. Dar când randamentele scad, de obicei scade şi profitabilitatea băncilor”, a declarat Andrea Cicione, director pentru strategie la TS Lombard.
Banca germană Commerzbank a înregistrat cea mai slabă performanţă în indicele bancar, închizând cu circa 5,8%, în timp ce asigurătorul Legal & General Group a consemnat cea mai slabă performantă în indicele de profil.
Marţi au fost publicate şi date economice negative în zona euro. Astfel, activităţile economice din Germania au stagnat în trimestrul patru, din cauza scăderii exporturilor.
Indicele german DAX a scăzut cu 1,88%, în timp ce indicele italian FTSE MIB a coborât cu 1,4%, pe fondul informaţiilor privind rlimitarea călătoriilor către Italia de către băncile majore.
Acţiunile companiilor aeriene au continuat să scadă marţi, titlurile Lufthansa, EasyJet şi Ryanair coborând cu 1,5%-3,6%.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.