Acţiunile companiei de inteligenţă artificială Nebius Group, cu sediul în Amsterdam, desprinsă din compania Yandex din Rusia, au scăzut cu 26% luni, în prima lor zi de tranzacţionare de la suspendarea din februarie 2022, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tranzacţionarea fusese suspendată imediat după invazia Rusiei în Ucraina, când acţiunile se tranzacţionau sub simbolul Yandex prin intermediul companiei-mamă din Amsterdam.

În iulie, a fost creată Nebius, în urma unui acord de 5,4 miliarde de dolari pentru a separa activele internaţionale de cele din Rusia ale Yandex.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acţiunile, care se tranzacţionaseră ultima dată la preţul de 18,94 dolari per acţiune, în februarie 2022, au recuperat unele pierderi până la ora 15:20 GMT, tranzacţionându-se cu 14,1% mai jos, la 16,26 dolari.

Yandex ajunsese la o capitalizare de piaţă de peste 30 de miliarde de dolari, dar cu afacerile generatoare de venituri, precum căutarea online, publicitatea şi ride-hailing, separate în Rusia, Nebius, care vizează o parte din piaţa în creştere a cloud-ului AI, prezintă o propunere foarte diferită.

Cu o flotare liberă de 78,1%, deţinută în mare parte de investitori şi fonduri occidentale, se preconizează o volatilitate extrem de ridicată în primele zile de tranzacţionare, a declarat Denis Buivolov, un investitor personal în Nebius şi şeful departamentului de cercetare la BCS pentru capital de risc şi pre-IPO.

Într-o analiză publicată pe site-ul financiar Seeking Alpha, Buivolov a evaluat compania la 4,6 miliarde de dolari, sau 23 de dolari pe acţiune, bazându-se pe planurile companiei şi comparaţii cu firme precum CoreWeave, Lambda Labs şi Sacra.

Un alt investitor, care deţinea acţiuni evaluate anterior la aproximativ 200.000 de dolari, a spus că ar putea cumpăra mai multe acţiuni luni, în cazul în care preţul scade, pe măsură ce persoanele care şi-au considerat pierdute acţiunile sunt forţate să vândă.

Dr. Jan-Oliver Strych, consilier al fondului familial care a investit în Nebius, a declarat că valoarea acţiunilor va fi determinată de şocul pozitiv de lichiditate din cererea entuziastă a investitorilor în AI, comparativ cu impactul negativ al vânzătorilor nerăbdători.

Nebius, a cărei afacere principală constă în furnizarea de unităţi de procesare grafică (GPU) Nvidia şi servicii cloud AI, anticipează o creştere accentuată în aceste pieţe în anii următori.

Compania se aşteaptă ca veniturile sale să crească de trei până la patru ori în 2025, ajungând la 500-700 de milioane de dolari, şi a anunţat vineri că intenţionează să cheltuie între 600 de milioane şi 1,5 miliarde de dolari pe investiţii în capital, pentru a creşte capacitatea centrelor de date din Finlanda, Franţa şi America de Nord.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.