Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, stabilită pe 27 ianuarie, va fi marcată de Institutul Cultural Român şi Institutul Italian de Cultură, la Tel Aviv, Bucureşti şi Stockholm, prin lansări de carte, proiecţii de film, expoziţii şi dezbateri.
În perioada 22 - 23 ianuarie, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va găzdui expoziţiile documentare „Duminica aceea - pogromul de la Iaşi” şi „Pogromul de la Bucureşti”, realizate de CSIER (Centrul pentru Studiul Istorie Evreilor din România). Ele vor fi deschise în perioada 23 ianuarie - 11 februarie.
Evenimentul „Holocaustul din România - între documentul istoric şi opera literară” va avea loc pe 22 ianuarie, de la ora 16.00, la Muzeul Beit Liberman din Nahariya şi pe 23 ianuarie, de la ora 17.00, sediul ICR Tel Aviv. Din România, vor participa Cătălin Mihuleac, scriitor, şi Adrian Cioflâncă, istoric şi director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România din cadrul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pe 27 ianuarie, de la ora 17.00, la sediul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti, va avea loc prezentarea volumului „Imaginea evreului în cultura română“, de Andrei Oişteanu, publicat în limba italiană sub titlul „L’immagine dell’ebreo: stereotipi antisemiti nella cultura romena e dell’Europa centro-orientale“ (traducere de Horia Corneliu Cicortaş şi Francesco Testa, Collana di Studi Ebraici, Editura Salomone Belforte, Livorno, 2018).
La sediul Institutului Cultural Român va avea loc, în aceeaşi seară, de la ora 19.00, vernisajul expoziţiei de pictură „Tinerii din România împreună împotriva urii şi a antisemitismului, pentru o lume a păcii şi a înţelegerii”, care cuprinde tablouri realizate de elevii care au participat la tabăra de pictură organizată de Fundaţia Filderman. Expoziţia va putea fi vizitată la sediul ICR în perioada 27 ianuarie - 4 februarie.
Evenimentul de la ICR va cuprinde şi un moment muzical susţinut de compozitorul şi violoncelistul Şerban Nichifor alături de Eduard Iosif Antal, organistul Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti, de violonista Corina Bololoi, de cantorul Emanuel Pusztai şi de Maya Ciosa – la voce.
În aceeaşi seară va fi proiectat documentarul „Itinerarii evreieşti în România", care abordează subiectul moştenirii comunităţilor de evrei din România. De la Săpânţa până la Ştefăneşti, de la Bacău până la Siret, filmul redă atmosfera din cimitirele şi sinagogile vizitate, locuri rămase în afara circuitului turistic al multor localităţi din România.
Accesul la evenimentele de la ICR, începând cu ora 19.00, va fi posibil doar pe bază de invitaţii.
La Institutul Cultural Român de la Stockholm, pe 28 ianuarie, de la ora 18.00, va fi prezentată traducerea în limba suedeză a volumului „Jurnalul”, de Mihail Sebastian (editura h:strom, 2019). Prezentarea va fi urmată de o discuţie la care vor participa criticul de teatru şi jurnalistul Leif Zern şi scriitorul Henrik Nilsson, care a semnat prefaţa volumului, moderată de editorul Svante Weyler. Aceştia vor discuta despre receptarea cărţii lui Mihail Sebastian în spaţiul suedez şi importanţa memorării trecutului şi a Holocaustului în istoria umanităţii.
Pentru a marca Ziua Memoriei Holocaustului, pe 29 ianuarie, de la ora 18.30, la Institutul Italian de Cultură din Bucureşti va avea loc concertul de vioară şi pian „Compozitori evrei-italieni din secolul XX” susţinut Duo Elimo, Giovanni Cardillo (vioară) şi Francesco Buffa (pian). Programul este alcătuit din lucrări semnate de Alberto Gentili, Vittorio Rieti şi Guido Alberto Fano.
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an pe 27 ianuarie, conform rezoluţiei A/RES/60/7, adoptată la 1 noiembrie 2005 de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Rezoluţia ONU respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.